Масови евакуации, докато горски пожари разкъсват Западна Канада

...
Пожарникарите се бориха с бушуващи горски пожари, които обхванаха два
Коментари Харесай

Пожарникарите се бориха с бушуващи горски пожари, които обхванаха два столични района в Западна Канада – пожари, които накараха десетки хиляди да избягат само в рамките на дни.

Излязъл извън контрол пожар в южната част на Британската Колумбия нарасна повече от сто пъти за 24 часа.

Тъй като условията продължиха да се влошават бързо до петък вечерта, премиерът на Британска Колумбия (БК) Даниел Еби обяви извънредно положение в цялата провинция за достъп до временни авторитетни правомощия за справяне с рисковете, свързани с пожари.

„Това е исторически сезон на горски пожари за Британска Колумбия“, каза Иби на брифинг за медиите. „Декларацията за извънредно положение... съобщава на хората в цялата провинция сериозността на влошаващата се ситуация.“

Огъни горяха и близо до Литън в каньона Фрейзър – изпепелен от горски пожар през 2021 г. – и Инвърмиър в югоизточната част на пр.н.е.

Опустошителните пожари в Британска Колумбия и Северозападните територии са само последните в лятото на драматични горски пожари в цялата страна.

Йелоунайф, столицата на Северозападните територии на Канада, беше превърнат във виртуален призрачен град, след като почти всички жители на града от 20 000 жители избягаха.

Евакуациите са извършени в продължение на 48 часа, каза министърът на околната среда Шейн Томпсън, като около 15 000 са изгонени в конвои и 3800 са напуснали със спешни полети.

Има опасения, че единственият път за бягство може да бъде прекъснат, тъй като около 2600 души са останали, включително екипи за спешна помощ, пожарникари, комунални работници и полицаи, заедно с жители, които отказаха да напуснат.

Повече от 2000 км (1200 мили) на юг в Британска Колумбия, огънят обхвана и Келоуна, град с население от 150 000 души в долината Оканаган.

Пожарите вече унищожиха няколко имота в Западна Келоуна, разделени от езерото Оканаган от по-големия му едноименен съсед.


Като цяло броят на хората под заповед за евакуация в Британска Колумбия е 15 000, каза министърът за управление на извънредни ситуации Боуин Ма. На хиляди в района беше наредено да бягат или да бъдат готови да напуснат веднага.

Канада продължава да се разтърсва от рекорден сезон на пожари, който уби четирима души досега и предизвика задушаващ дим в части от Съединените щати.

Като цяло, има повече от 5700 пожара, които са изгорили повече от 137 000 квадратни километра (53 000 квадратни мили) от единия край на Канада до другия, според Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Освен това пожарите са отделили безпрецедентно количество въглероден диоксид.

Учените казват, че причиненото от човека глобално затопляне изостря природните бедствия, като ги прави по-чести и по-смъртоносни.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР