Пожарът в „Пирогов” в средата на седмицата взе две жертви

...
Пожарът в „Пирогов” в средата на седмицата взе две жертви
Коментари Харесай

Лекари от „Пирогов”: Пожарът доказа, че в тежък момент структурите на държавата реагират

Пожарът в „ Пирогов” в средата на седмицата взе две жертви – тежко заболели пациенти, които са били на командно дишане. Огънят потегли от стая във Второ вътрешно поделение, което се намира на втория етаж на болничното заведение. Само с помощта на бързата реакция на лекарите от „ Пирогов” и на пожарникарите бе предотвратена доста по-голяма покруса с повече починали.

Снимка: btvnovinite.bg

За случилото се през тази паметна нощ в „ Тази сутрин” описаха шефът на поделение УНГ доктор Асен Меджидиев и неврохирург лекар Сашо Атанасов, който е бил дежурен тази нощ.
Пожарният екип, дошъл първи в Пирогов, се отзовава за 40 секунди В сряда вечер избухна пожар в една от стаите на вътрешното поделение на болничното заведение
„ Не чух гърмежа. Събудих се от сирената на пожарната кола. Погледнах през прозореца и видях, че от един от прозорците на Второ вътрешно излиза пушек. Тогава бързо слязох в двора. Пожарните коли към този момент бяха там. Гасяха пожара. Събираше се от дежурния личен състав – доктори, сестри, санитари, защитата на „ Пирогов” и дежурният от МВР”, спомня си лекар Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко по-късно е почнала евакуацията, която е била доста сложна. „ Пожарникарите започнаха да смъкват пациентите на ръце по стълбите”, описа Атанасов. Лежащо болните са били изнасяни с колички и кревати. Той и другите лекари са ги поемали в двора на болничното заведение и са ги пренасяли в поликлиниката, където е било по-топло.
Експлозията в " Пирогов ": Двама пациенти починаха, десетки бяха евакуирани (ОБЗОР) Болницата действа обикновено и пациентите са настанени в други отделения
„ 5 без 15 бях в „ Пирогов”. Впечатлен съм от реакцията на сътрудниците лекари и санитари. Много сътрудници пристигнаха, като схванаха какво се случва, без да питат”, сподели лекар Меджидиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Координацията беше доста добра и тя е показателна за това по какъв начин всички тези структури на страната в тежък миг реагират доста проведено и бързо, без някой да им подрежда и някой да дефинира правилата”, счита шефът на поделение УНГ в „ Пирогов”.

Линейките на Спешна помощ са чакали пред болничното заведение, с цел да извозят болните, в случай че се наложи. Някои лекари са се присъединили дружно с пожарникарите в евакуацията на болните от горящата стая.

Тези лекари сега са травмирани. Пример е лекар Петров, който се е опитал да избави горящите пациенти, съобщи лекар Меджидиев.
Пожарът в „ Пирогов ”: Полицията работи по версията за неизгасена цигара По думите на вътрешния министър в незабавната болница не е имало гърмеж
Шефът на поделение УНГ в „ Пирогов” не изиска да спекулира какви са аргументите за пожара, въпреки че много постоянно се е питал за тях. Според него е значимо да се мисли по какъв начин да не се случват сходни произшествия в бъдеще, а не да се търси отговорен.

Въпреки пожара „ Пирогов” е траял да работи и да приема пациенти още от 6:30 ч. сутринта след потушаването на пламъците, което е показателно за самоотвержеността на лекарското съсловие.

Доктор Меджидиев кометира и казусът с експанзия против лекари в болница „ Св. Анна”.

„ Това е чудовищна постъпка”, съобщи лекарят, който прикани пациентите да бъдат „ по-деликатни” към съсловието, тъй като работата им е доста напрегната.

„ Не сме богове и не сме безгрешни, само че когато стане неточност всички приказват за това, а не какъв брой хора сме спасили”, сподели Меджидиев.

Според него не добре да се настройваме против лекарите, какъвто е казусът с Елена Георгиева, която е упреквана за гибелта на дребния Алекс.Тригодишното дете умря в „ Пирогов”, само че лекарите са създали всичко допустимо да го спасят, а положението му се е влошило за часове, а когато е бил направена рентгеновата фотография не е имало промени, безапелационен е Меджидиев.

Това е диагноза с доста висока смъртност и при възрастни пациенти, съобщи шефът на поделение УНГ в „ Пирогов”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР