Пожар в бойлерното помещение на старчески дом е най-вероятната причина

...
Пожар в бойлерното помещение на старчески дом е най-вероятната причина
Коментари Харесай

Абсолютна трагедия. Как пожар в старчески дом отне живота на 9 души

Пожар в бойлерното помещение на старешки дом е най-вероятната причина за случая, в който починаха 9 души, заяви представител на прокуратурата.

Властите към момента не са създали безапелационен извод за аргументите за пожара, само че към този момент са открили къде е било огнището му. То съответствува с бойлерното помещение. "Там е имало работещ бойлер ", сподели окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, представен от.

Пламналият дом за остарели хора се намира в село Рояк, община Дългопол, област Варна. Той се обитава в бивше преустроено учебно заведение с дървен покрив. В него са били настанени 58 възрастни, множеството от които мъчно преносими.

В понеделник вечерта стана ясно, че в пожара са починали 9 от жителите на постройката. "Доколкото разбрах, [те] са умряли от обгазяване, сподели кметът на Дългопол Георги Георгиев, който дефинира случая като "абсолютна покруса ".
 Домът за остарели хора в с. Рояк вечерта след пожара.
Георги Георгиев разгласи печал в региона. Това стана преди държавното управление да вземе решение за народен печал в памет и на двата случая, в които починаха хора - този с пожара в село Рояк и този с злополуката на автомагистрала "Струма ", която, измежду които и 12 деца.

Според очевидци в село Рояк пожарната е пристигнала задоволително бързо и е открила огромни пламъци на покрива, гъст зноен пушек и огън, засегнал към 150 кв. м. Не е имало наранени стаи, само че задимяването е било доста мощно, сподели шефът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев.

На място дойде общественият министър Гълъб Донев.

Сигналът за пожара е бил подаден малко преди 18 часа в понеделник. Огънят е бил овладян към 20.30 часа от шест екипа пожарникари, а хората - евакуирани от постройката благодарение на полицията.
 Шест екипа на пожарната са овладели пожара.
Оцелелите в пожара възрастни хора са били настанени в общински хотел в Аспарухово, където са прекарали нощта. Те са били в отоплени стаи и са получили храна, сподели за Свободна Европа зам.-министърката на труда и обществената политика Надя Клисурска.

Във вторник рано сутринта 12 души от Агенцията за обществено подкрепяне са открили на място какви са самостоятелните потребности на хората, с цел да се вземе решение къде да бъдат преместени, добави зам.-министърката.

Установени са били минимум четири групи - на хора с дементни проблеми, на хора с физически увреждания, на хора с психологични болести и на хора, които биха могли да бъдат настанени в елементарни домове за остарели хора.

По време на пожара в постройката са се намирали и 7 души от личния състав на дома, посочи пред Българска национална телевизия шефката на дома Милена Мазурик. По думите й те не са могли да оказват помощ на всички жители поради гъстия пушек.

Персоналът на дома е от общо 30 чиновници, а институцията е частна, сподели Надя Клисурска. До този миг министерството не е получавало сигнал за нередности в този дом, добави тя. По думите й измежду чиновниците в село Рояк има 6 медицински сестри, 1 доктор, обществен служащ, санитари, готвачи.

Пожарът, довел до гибелта на деветима души, е единствено един от случаите в домовете за възрастни през последните месеци, сподели Клисурска. Тя подсети, че съгласно смяната в Закона за обществените услуги до края на годината всички частни снабдители на такива услуги е належащо да получат лиценз. До този миг обаче единствено 35% от съществувалите до момента частни домове са поискали да им се издаде лиценз.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР