Похитеният български кораб Руен:За него вицепремиерът обяви: Разполагаме с информация

...
Похитеният български кораб Руен:За него вицепремиерът обяви: Разполагаме с информация
Коментари Харесай

Мария Габриел за похитения кораб Руен: Сънародниците ни са добре

Похитеният български транспортен съд " Руен ":

За него вицепремиерът разгласи: " Разполагаме с информация от първия час, в който се случи отвличането на кораба. В непрекъсната връзка сме с всички институции и интернационалните сътрудници, които да спомагат в обстановката. За нас е водещо положителното здраве на сънародниците ни и тяхното връщане.  В момента те са добре ", увери Мария Габриел.

България е суверенна страна и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. 

Демонтажът на Паметника на Съветската войска:

Относно Паметника на Съветската войска Габриел уточни, че мястото му е в музея. " България е в Европейски Съюз и в НАТО, създали сме своя избор. Солидарността с Украйна е взаимност с демократичните правила. Виждаме какъв брой значимо е да продължаваме да поддържаме поредно и с каквото е належащо Украйна, тъй като надалеч спорът не визира единствено нея. Все отново Черно море ни е значимо, нали? ", добави тя.

Външният ни министър добави, че е значимо в този развой да не оставаме само на позицията да дебатираме нещо, което е ясна истина - съветската експанзия в Украйна е стартирана от Русия. Украйна е в правото си да се пази. България има дейна роля и отстоява своята позиция.

Шенген и еврозоната:



" Вярвам, че за шест месеца България отстоява толкоз поредна позиция по повод Шенген, еврозоната, обръщането на вниманието към значими обществени тематики. Трябва може би да дадем по-голяма видимост на свършеното положително, с цел да не вземат превес неразбирателството и полемиката ", каза вицепремиерът.

" България упорства точно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е мощна поради индикаторите и обстоятелствата “, изясни вицепремиерът.

" Имаме добра съгласуваност във връзка с Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще способства по тази причина пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България схваща вътрешнополитическите обстановки, само че ще отстоява извоюваното “, акцентира тя.

" Идеята за поетапно влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединение, което обрисува влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало огромна изясненост и да успеем да се нареждаме в края на един развой. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние желаеме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат запаси, би трябвало да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в идващите месеци и години, когато тематиката за миграция ще се повдига на европейско равнище “, добави вицепремиерът.

" Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е значимо каквото и да има като спомагателни доброволни ограничения, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското съглашение, да се повдига тематиката за шенгенското пространство, което има потребност да бъде усъвършенствано “, сподели още Габриел.

" Няма съображение да считаме, че ще има делене на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме. Важно е България и Румъния да отстояват дружно позицията си. Унгария не ни е изненадала. Имах диалог с външния министър, в който той доста ясно сподели, че за тях тематиката за газа е обвързван с националната им сигурност. Ето какъв брой е значимо да си благонадежден сътрудник. Унгария ясно и по дипломатически път разгласи своето искане. Нашата отговорност е да създадем всичко допустимо, с цел да няма изненади “.

" Не-коалицията "

Габриел счита, че да се случи ротацията ще е демонстрация на политическа зрялост, а България сподели през последните шест месеца, че е способна на това. " Преди да се случи ротацията, има значим миг, в който ще се даде оценка на всеки един, в това число на мен. Важно е двамата с премиера Николай Денков да имаме ясна оценка по повод постигнатото от всеки министър, както и удовлетворението на жителите. На този стадий не виждам мотив да излизаме отвън съглашението ни отпреди 6 месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР