Поетите задължения за свиване на производството на електрическа енергия от

...
Поетите задължения за свиване на производството на електрическа енергия от
Коментари Харесай

ССИ: След 10 години България може да бъде енергийно бедна, а цели региони - обезлюдени

Поетите отговорности за стесняване на производството на електрическа сила от въглищни централи в териториалните проекти и Плана за възобновяване и резистентност е безотговорно действие, което не употребява съществуващия потенциал, с цел да надгради и трансформира, а единствено отстранява разполагаем капацитет за произвеждане на сила. Това гласи мнение на Съюза за стопанска самодейност, изпратено до четири министерства – на енергетиката, на районното развиване, на околната среда и на финансите.

 

ССИ показва твърдо противоречие с продължаващия отвод на държавните институции за демонстрация на еластичност и пускане на дейни договаряния с ЕК за опазване и реалистично трансформиране на въглищните мощности в районите на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

 

Залог в тази ситуация са освен икономическата и индустриална база на значими за страната ни райони, само че и енергийната сигурност, конкурентоспособността и десетки хиляди работни места за цяла България, показват от ССИ.

 

„ Желанието да отговорим на политически заложени критерии и безрезервно да приемем ограничения, с които доста да понижим енергийния си потенциал, обричат цели райони на стопански застой и обезлюдяване. А заплахата да внасяме скъпа ел. сила извън и да подвластен от благоволението и политическа непоклатимост в прилежащи страни - не е за подценяване. Нещо повече - може да се стигне даже до компрометиране на стабилността на електропреносната мрежа у нас “, гласи позицията на ССИ.

 

„ Наблюдаваме със угриженост по какъв начин през последните 4 години единственият участник в дебата, който не е трансформирал позицията си и отхвърля да прояви еластичност, е точно държавната власт в България. От друга страна, работодателските и синдикалните организации, локалните общности, неправителственият и университетският бранш съумяха за същото време да преминат през нужните полемики и да приближат до консенсус позициите си “, показват от работодателската организация.

 

„ В този дух на национална отговорност и в желанието си да подобряваме бизнес-средата и конкурентоспособността на българските бизнесмени и чиновници, от ССИ показваме поддръжката си за мненията на обществените сътрудници по отношение на “Териториалните проекти за обективен преход ”. Определяме предложенията в териториалните проекти като нереалистични по отношение на заетите в бранша, чиито умения са характерни и не подлежат на  “преквалификация ” на хартия, както пожелателно до момента се предлага. Още повече, че в засегнатите райони въгледобивът е главен занаят “, написа в мнението на ССИ.

 

От ССИ оферират:

 

1. Започване на договаряния с Европейската комисия за придобиване на механизъм за потенциал – точно по този начин Полша и Румъния ще запазят в кратковременен и даже средносрочен проект своята въглищна енергетика.


2. Проучване и използване опциите за хващане и предпазване на СО2 – ЕК към този момент непосредствено утвърди финансиране за пилотен огромен подобен план, обслужващ циментов цех в България.


3. Осигуряване на механизъм за потенциал или други принадлежности за отчасти шерване на риска при вложения, заменящи съществуващи въглищни мощности с хибридни мощности на газ и водород в средносрочен проект, и дребни модулни реактори в дълготраен проект.

 

„ Призоваваме обществената власт след четири години настойчиво безучастие да сближи позициите си с публичните сътрудници и в незабавен порядък да изготви проект за опазване в средносрочен проект на въглищната енергетика и нейната поетапна промяна. Имайки поради сериозното забавяне, считаме за безконтролно обществените органи да не престават да отхвърлят ефикасни договаряния с ЕК като заблуждават локалните общности в засегнатите райони, че е реалистично техните работни места да бъдат запазени в целокупност с екстравагантно и ненадежно появяване на “бъдещи ” индустриални вложители, с каквито досега нито се водят договаряния, нито даже са разпознати на идейно равнище “, написа в позицията на ССИ.

 

Регионите на Кюстендил, Перник и Стара Загора имат богата традиция и инфраструктура в енергетиката и единствено запазването - а не ликвидирането им - като енергиен център може да привлекат вложители, създавайки нови работни места и стопански напредък, декларират от ССИ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР