„Поетът Яворов запали искрата на приятелството между нашите два народа

...
„Поетът Яворов запали искрата на приятелството между нашите два народа
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Искрата на приятелството, която Яворов запали между българи и арменци, гори и днес

„ Поетът Яворов възпламени искрата на другарството сред нашите два народа и огънят, който през днешния ден гори е вследствие на тази искра. Щастлив съм, че в годината, в която означаваме 140 години от неговото рождение, имаме толкоз хубави мотиви да сме през днешния ден тук ". Това съобщи президентът Румен Радев, който бе посетител на 131-во главно учебно заведение „ Пейо Яворов " в Ереван.

Президентът, който беше посрещнат по остарял български бит от деца в носии с самун и сол, сервира цветя пред паметника на патрона на образователното заведение, а по-късно участва на представянето на книга, отдадена на великия български стихотворец и драматург. От 2006 година учебното заведение поддържа кабинет-музей, който включва скъпа колекция от фотографии, барелефи и редки издания, свързани с живота и творчеството на Яворов.

В учебното заведение Румен Радев взаимно с министъра на културата на Армения Армен Амирян откриха кабинет за интерактивно образование. Залата е оборудвана с финансовата помощ на българската страна.

В словото си пред гостите Румен Радев уточни значимата роля на 131-во учебно заведение „ Пейо Яворов " в Ереван като мощна връзка сред българския и арменския народ и като страж на българския дух и обичаи в Армения. „ Там, където нашите деца пеят на български език и танцуват български танци, няма по какъв начин нашето другарство да не просъществува ", сподели Румен Радев и добави, че българската страна прави оценка високо тези старания, вследствие на които е и напълно новият компютърен кабинет.

Румен Радев се обърна към родителите и учителите, изпълнили до краен лимит учебното заведение, като им пожела учениците да порастват като почтени жители на Армения и на света. „ Нека не не помнят, че на хиляди километри отсам имат приятелския български народ ", уточни президентът.

По мотив 140 години от рождението на поета Пейо Яворов и във връзка със значимия принос за популяризирането на българската просвета, обучение и обичаи президентът Румен Радев удостои 131-во главно учебно заведение „ Пейо Яворов " с почетен плакет „ Св. Св. Кирил и Методий ".

В срещата участваха представители на Дружеството за другарство и културни връзки „ Армения-България ", преподаватели, културни дейци, десетки наши сънародници.

По-рано денем президентът Радев беше посрещнат от своя арменски сътрудник Серж Саргсян с публична гала в Президентския замък в Ереван.

Президентът Радев посети и Центъра за изобретателни технологии „ Тумо " в Ереван.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР