Поетапно закриване на домовете за възрастни хора с увреждания планира

...
Поетапно закриване на домовете за възрастни хора с увреждания планира
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Поетапно закриване на домовете за възрастни хора с увреждания възнамерява общественото министерство. Те ще бъдат сменени с къщички от фамилен вид, в които хората ще получават по-качествена грижа. По данни на общественото министерство в институции живеят над 5600 възрастни, а чакащите за настаняване са над 1200.

В дома за остарели хора " Надежда " в София живеят над 90 души. 85 годишната Росана е настанена там преди към 2 месеца.
Росана Чобанова: Започнах да не мога да си пазаря сама и да си служа си в кухнята. Децата ми са на работа, кой да се занимава с мен нямат време то би трябвало при мен човек непрекъснато.
Росана получава топла храна и грижи против 70% от пенсията си всеки месец.
Росана Чобанова: Имаме йога, имаме певчески сформира. Аз на всички споделям,че е доста добре за едни спокойни старини тук.
Хората се настаняват в дома след решение на обществената работа по местоживеене.
Десилава Велева, шеф на дом за остарели хорс " Надежда ": Тежки увреждания не се настаняват. Лицата би трябвало да могат да се самообслужват.
Предвижда се домовете като този да бъдат ремонтирани и да се подобрят обществените услуги, които дават. А институциите за възрастни хора с увреждания ще бъдат закрити поетапно до 2035 година.
Зорница Русинова, зам.-мнинистър на труда и обществената политика: Стартираме в този програмен интервал с 10 пилотни дома, които са в най-лошото битово положение. В съвсем всички случаи те са отвън обитаеми места в отдалечени села.
Къщите от фамилен вид, които ще заместят домовете за остарели хора с увреждания ще се построяват в градовете. Така хората няма да бъдат изолирани и ще имат достъп до здравна помощ. Социалното министерство възнамерява да развива и услугите за възрастни хора в домашна среда. Предвижда се и нарастване на пенсиите с минимум 6% през 2020-та. В Международния ден на възрастните доста хора посетиха поделенията на Национален осигурителен институт в страната, за съвещания свързани с пенсиите.
Милка Киндалова: Имам спомагателен стаж. Исках да схвана в какъв период би трябвало да го подам. Обясниха ми, че постоянно мога да си го подам.Виолина Георгиева: След 7 месеца навършвам пенсионна възраст и бих желала да се поинтересувам за прогнозната пенсия.
Екипи на Национален осигурителен институт са посетили домове за обществени услуги и пенсионерски клубове в цялата страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР