Поехме ангажимент да помогнем за реставрацията на стенописите на Курилски

...
Поехме ангажимент да помогнем за реставрацията на стенописите на Курилски
Коментари Харесай

Реставрират църковни стенописи от края на XVI в. в Курилския манастир

Поехме ангажимент да помогнем за реставрацията на стенописите на Курилски манастир „ Свети Иван Рилски “ в Нови Искър. В програмата за поддръжка на манастирите и църквите в Столичната община, която сътворих, заложихме тази година средства за три църкви и поддръжката за Курилския манастир. Общо 52 хил.лева са отпуснати за възобновяване на стенописите на манастира. Това изясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва На 25 април на боядисването на великденски яйца в манастира.

Курилският манастир „ Св.Иван Рилски “ е учреден през Х век и е един от най-старите манастири в този район. През 1593г. манастирският храм е освежен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зогравски. През 1830 година е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е издигнат втори притвор. До средата на XIX век манастирът е населяван от 45 монахини, реализиращи голяма мисионерска активност.

През 2013 година стартира поетапна реституция на стенописите в храма. Освен почналата реституция са построени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е изцяло възобновяване на образа на дворното пространство.

През тази година се обезпечават средства за дотъкмяване на реставрацията на скъпи фрески в Курилски манастир „ Св. Иван Рилски “. В музея на манастира са непокътнати редица скъпи ръкописи и книги, измежду които евангелие от 18 век.

През 2019г. с решение на СОС са отпуснати към 200 000 лева за реституция на храма, ротонда “Св. вмчк Георги Победоносец”, храм „ Св. Благовещение “ в жк „ Дружба 2 “ и за арменска Апостолическа Православна Църква „ Света Богородица”. През 2018г. бяха подкрепени ремонтни действия в църквите „ Свети Пророк Илия “, във Витоша, „ Свети Арахангел Михайл “ в „ Бакърена фабрика “, Централната Софийска синагога.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР