Подводните оптични кабели могат да предупреждават за предстоящи цунами и

...
Коментари Харесай

Подводната оптика може да известява за бедствия


Подводните оптични кабели могат да предизвестяват за идни цунами и други бедствия (снимка: CC0 Public Domain)

Интернет кабелите, които пресичат морското дъно, могат да се употребяват за разкриване на трусове и цунами или за наблюдаване по какъв начин изменението на климата трансформира океанските течения.

Тези телекомуникационни кабели могат да се употребяват като великански набор от дълбоководни научни „ датчици “, споделят Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство (NPL) и нейните сътрудници. Учените тестваха техниката с оптичните нишки сред Обединеното кралство и Канада.

Тъй като инсталирането на непрекъснати датчици за наблюдаване на океанското дъно е доста скъпо, единствено няколко такива датчици са инсталирани в световен международен мащаб, споделят учените. „ 70% от земната повърхнина е вода, само че всички сеизмични станции са на сушата, тъй като е прекомерно мъчно и скъпо да се конфигурират непрекъснати датчици на морското дъно “, сподели доктор Джузепе Мара от NPL пред BBC.

В същото време многочислени кабели с оптични нишки придвижват данни през международните морета и океани. Смята се, че по света има повече от 430 такива кабела, покриващи дистанции от 1,3 милиона км.

Вибрациите, налягането и температурата на морското дъно въздействат напълно леко на на скоростта на светлината, до момента в който тя минава през оптичния кабел по дъното на океана, споделя доктор Мара. Но има извънредно чувствителни принадлежности, които могат да открият тези промени. И това може да е значима информация.

Изследователите споделят, че по този способ са разкрили трусове и „ океански сигнали “, като талази и течения, употребявайки 5860-километровия EXA Infrastructure – оптична връзка сред Саутпорт, Ланкашър и Халифакс, Канада. Учените са съумели да употребяват обособени сектори от кабела сред ретранслаторите като обособени датчици.
още по темата
„ Ако използван тази техника към огромен брой кабели “, сподели доктор Мара, „ бихме могли да трансформираме подводната инфраструктура в великански набор от детектори за трусове, океански течения и други Разширяването на сеизмичната мрежа от сушата до към дъно ще усъвършенства нашето схващане за вътрешната конструкция на Земята и нейното динамично държание “, добави той.

Техниката разрешава и други благоприятни условия, като наблюдаване на дълбоководни течения за откриването на промени, породени от световното стопляне. Предполага се още, че кабелите могат да се употребяват за наблюдаване по какъв начин изменението на климата трансформира температурите на морското дъно.

Брайън Бапти, началник на екипа по земна сеизмология на Британското геоложко сдружение, сподели, че проучването може да трансформира способността на учените да вършат измервания върху големи площи от земната повърхнина, където е доста мъчно да се употребяват стандартни технологии. „ Това основава невероятна опция за наблюдаване на трусове в средата на океаните отблизо разстояние. Налице е и примамливата опция за премерване на други естествени явления като подводни вулканични изригвания и цунами в бъдеще “, сподели той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР