Подвеждайки се по факта, че горчицата най-често се ползва за

...
Подвеждайки се по факта, че горчицата най-често се ползва за
Коментари Харесай

3 ползи от горчицата


Подвеждайки се по обстоятелството, че горчицата най-често се употребява за подправяне на бургери, дюнери и други бързи и нездравословни храни , сме склонни да гледаме на самата нея също като на артикул без потребни качества и даже с отрицателни такива.

А истината е, че горчицата с изключение на

повсеместен кулинарен сос е и доста потребен хранителен артикул.

Горчицата се подготвя от смляно синапено семе , към което се прибавят вода, оцет, сол и растителна лой. Особено когато се подготвя вкъщи и се употребяват потребни растителни мазнини, да вземем за пример зехтин, гирчицата може да се трансформира в източник на значими хранителни субстанции с няколко доста положителни резултата върху здравето.

Подпомагане на сърдечната активност
Жълтата горчица, приготвена по класическата рецепта, е богат източник на калий и магнезий. В 100 г горчица се съдържат към 130 мг калий и към 50 мг магнезий . Основна суровина за набирането им е синапеното семе. И двата минерала са незаменими за сърдечното здраве и директно зависещите от него фактори като кръвното налягане, пулса и положението на кръвоносните съдове. Високото наличие на ненаситени мастни киселини в синапа и зехтина добавя идеално позитивния за сърцето и съдовете резултат на калия и магнезия.

Заздравяване на костите и зъбите
Синапеното семе е богато на още един основен минерал – калций . В 100 г горчица може да се съдържат към 50-60 мг от него. Редовната консумация на горчица може да добави потребността от всекидневен банкет на задоволително калций.

Превенция на раковите болести
Синапът и неговите семена са богати на два доста значими вида антиоксиданти. Това са биоактивни субстанции от групата на така наречен глюкозинолати и изотиоцианати . От една страна, точно на тях се дължи горчивият усет на синапеното семе, тъй като растението ги създава като средство за самоотбрана от някои инсекти и вредители. В съставът на горцитата обаче тези субстанции имат доста балансиранб мирис, а мощното им антиоксидантно деяние е обект на засилен теоретичен интерес като средство за елиминиране на рисковите свободни радикали и за предварителна защита на редица злокачествени болести. В последните години се натрупват от ден на ден данни, че биоактивните субстанции в синапеното семе, и надлежно в горчицата, може да се употребяват в битката с рака на дебелото черво.

Свързани публикации.. Няколко непознати обстоятелството за горчицата 0 За антибиотиците във фаст фууд продуктите 0 Печени картофи - за какво са по-полезни? 0

За гарантиране на потребната хранителна стойност на горчицата, целесъобразно е тя да е домашно приготвена. Стнадартната рецепта включва 4 лъжици синапено семе, 3 лъжици оцет или лимонен сок, четвърт чаена лъжичка сол, или на усет, и четвърт чаена чаша вода. За усилване на аромата, а и на потребните качества, може да се добави и малко чеснова паста .

Горчицата освен добавя усета на съвсем всички печени ястия, само че може да ускори и потребния им за здравето резултат. Тя е измежду продуктите, които несправедливо се подценяват, тъй като неправилно се свързва с отрицателния резултат на фаст фууд продуктите , с които най-често се асоциира потреблението й.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР