Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и

...
Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и
Коментари Харесай

Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

Подсладителите, слагани всеобщо в козунаците менте удрят в стомаха и нервите. Това разгласи проф. Донка Байкова, представена от вестник “Монитор ”. По думите ѝ – изкуствени подсладители се употребяват в производството и на доста други храни и питиета и усилва рисковете за здравето на хората.

„ Най-напред те удрят в стомаха, по-късно усилват риска от пораждане на алергии и вършат централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме възходящ апетит за сладки неща ”, изясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители усилят рисковете от рак.

Козунаците ментета нормално са на половин цена. Според Мариана Кукушева, ръководител на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.

„ Истинският козунак най-лесно се познава по огромния си размер и дребното тегло ”, изясни тя. По думите ѝ – подправеният при разчупване не става на конци. „ Затова е най-добре да се купува козунак от дребни фурни, в които сме сигурни за качеството. Трябва да се внимава и с вносните артикули, които са с дълъг период на продължителност и крият опасности, тъй като в тях има консерванти ”, предизвести Кукушева.

Радослав Петков, притежател на завод за сладкиши изясни, че е по-безопасно Великденския самун да се създава с яйчен прахуляк. „ Така се понижава заплахата в продукцията да попаднат инфектирани яйца ”, посочи той. По думите му потреблението на оцветител не постоянно значи риск за потребителя. „ Важното е той да бъде от растителен генезис ”, добави Петков.

Според различен негов сътрудник, поискал анонимност, най-често производителите понижават разноските, като за козунаците употребяват единствено жълтъците от яйцата, а белтъците ги влагат в изработката на целувки.

Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. „ Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове ”, изясни Павлин Бързашки, шеф на компания за произвеждане на яйца. Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави.

„ Трябва да се внимава дали върху яйцата има спомагателна маркировка, че са единствено за топлинна преправка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от тествани магазини ”, поучава той. По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е максимален производител на продукта от някогашните соцстрани.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР