Подсилване на редиците на “Гранична полиция с нови служители, обучения

...
Подсилване на редиците на “Гранична полиция с нови служители, обучения
Коментари Харесай

На граничната бразда: Трудностите в работата на полицаите и на военните

Подсилване на редиците на “Гранична полиция ” с нови чиновници, образования за работа с дългоцевни оръжия, а след това и прекъсване на командироването на полицейски чиновници от вътрешността на страната. Това планува управлението на основната дирекция като ограничения за решение на проблемите по границата. Същевременно обаче гранични служители на реда не престават да оповестяват в обществените мрежи за ежедневните компликации, които срещат в работата си.



В обществените мрежи гранични служители на реда, както и чиновници на Министерство на вътрешните работи от вътрешността на страната, които са били командировани по границата оповестяват за проблеми с оборудването, неналичието на особено съоръжение, липса на обсег и неспособност за връзка. Виждат се и отзиви, че граница не може да се охранява дейно с револвер. Днес стана ясно, че ще бъде повишен щата на дирекция “Гранична полиция ” с близо 1300 души. Очаква се първите 150 от тях да бъдат подготвени до март идната година. Целта е да се спре командироването на полицейски чиновници от вътрешността на страната, а границата да се охранява от хора, които са особено подготвени и осведомени със спецификите на терена.

Колеги на починалия граничен служител на реда реагираха на новината за гибелта му с горест и яд. В обществените мрежи, чиновници на Министерство на вътрешните работи от разнообразни звена, работили и на границата, приказват за проблеми с оборудването, връзките и организацията.

Фейсбук консуматор: “Бях там май месец и видях какво и по какъв начин се случва. Още тогава ми беше ясно, че е въпрос на време да се случи нещо сходно. Няма по какъв начин двама индивида да задържат група, както се случи в нашия случай - двама против 26, в средата на гората, в нищото, без никаква връзка, ни обсег на станция, да не приказваме за телефон. Не бяха решили, не бяха ни завършили... ”

Фейсбук консуматор: “Два пъти съм бил на границата през 2013 година, от първите. И още тогава се виждаше, че не може да се охранява с пищовчета и сопи от мъждрян... Калашникът е доста положително оръжие в ръцете на този, който е ходил в казармата и може да го употребява съответно... ”

Фейсбук консуматор: “То облекла за зимата няма, вие оръжия... Пълна покруса... ”

Бивш граничен служител на реда и другар на починалия Петър Бъчваров съобщи, че наличните запаси от хора и съоръжение на границата са незадоволителни:

“Те персонални средства нямат, имат по един револвер и това е. Има бронежилетки единствено при специфични случаи, всичко останало е облекло ”.

Намерихме за коментар някогашният граничар Бойчо Биволарски. Когато е служил преди повече от 40 години, за защитата на границата се е употребило дългоцевно оръжие.

Бойчо Биволарски - някогашен граничар: " Ние тогава бяхме въоръжени като граничари с автомат " Калашников ". Когато аз служех, ние наложително преминавахме 3-месечен батальон, по-късно ни даваха къса отпуска и по-късно ни качваха по заставите. Ние бяхме готови и физически, и душевен и военному или стрелково ".

Иво Друмчев е инструктор в образователен център за подготовка на фрагменти за въоръжена защита и сигурност. Казва, че от основно значение е оборудването, само че и образованието, а знанията и уменията да се опресняват от време на време.

Иво Друмчев - инструктор център за подготовка на фрагменти за въоръжена защита и сигурност: " Ако човек, който не е стрелял до в този момент, давам образец с дълго оръжие, на нас са ни нужни най-малко 300 патрона, с цел да той да почне да стреля безвредно. Не бих споделил тъкмо - безвредно, да съблюдава ограниченията за сигурност. И от там може би още 300 или 400 патрона, с цел да се научи да стреля както би трябвало. Но казусът при стрелбата е, че тя не е като велосипеда Тя би трябвало да се поддържа непрекъснато. Всеки един добър стрелец би трябвало да стреля най-малко по 100-150 патрона на седмица ".

Директорката на " Гранична полиция " съобщи, че образование ще има. „

Росица Димитрова - шеф на Групово дело “Гранична полиция ”: " Нашите браншове, специфични и тактически звена, както и мобилните групи, имаме и дългоцевно оръжие, в този момент след случая, това, което разпореди министърът и основният секретар, ще стартираме интензивно образование за използването на тези дългоцевни оръжия с оглед предварителна защита и с оглед да в действителност да бъдем подготвени, да бъдем подготвени ".

Освен чиновници на Министерство на вътрешните работи, границата сега охраняват и 150 чиновници на армията, настрана 40 души, които се грижат за логистичната поддръжка. Данните заяви в Народно събрание служебният министър на защитата. Той съобщи, че военнослужещият, който е патрулирал със починалия служител на реда, е бил въоръжен с автомат.

Димитър Стоянов - длъжностен министър на защитата: " По време на самия случай са създадени изстрели от военнослужещия, тъй че той е употребявал автомат Калашников, всеки един военослужещ е въоръжен с тактическо елече, на което в предната част са инсталирани три пълнителя, четвъртият е на автомата ".

Стоянов съобщи още, че по време на случая е имало една радиостанция и тя е била в граничния служител на реда.

Димитър Стоянов - длъжностен министър на защитата: " Тетрите сред МО и Министерство на вътрешните работи са несъвместими. Те работят на разнообразни честоти, диапазон, който е постоянен. Ние нямаме опция да синхронизираме тези честоти, по тази причина работим с тетрата, която е в граничния служител на реда. В момента, в който той е бил покосен, военнослужещият се е прикрил. Той няма по какъв начин да се изложи на директния огън ".

Служебният министър на защитата сподели още, че увеличението на състава на армията по границата става по искане на Министерство на вътрешните работи.

По тематиката работиха: Й. Миланова, З. Илиева, Д. Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР