Подсъдимият Йоан Матев, който е обвинен в умишлено убийство по

...
Подсъдимият Йоан Матев, който е обвинен в умишлено убийство по
Коментари Харесай

Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Подсъдимият Йоан Матев, който е упрекнат в съзнателно ликвидиране по изключително нечовечен метод на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 година, е приет за почтен. Решението на Софийския градски съд е подписано с изключително мнение от ръководителя на правосъдния състав и един правосъден заседател. Прокуратурата може да апелира в 14-дневен период.

Според целия правосъден състав безспорно е потвърдено по делото, че подсъдимият е лицето, което е снимано на камерите и е участвало на местопрестъпението, а след това се е отдръпнало от него. Според болшинството обаче няма директни и косвени доказателства, че точно Матев е държал ножа на убийството и е нанесъл смъртоносната рана на Георги Игнатов.

Охвърлят се също така гражданските искове от околните на убития. Мярката за неотклонение на Йоан Матев се променя от " Домашен арест " в най-леката " Подписка ".

Йоан Матев беше арестуван при започване на 2017 година, съвсем две години след бруталното ликвидиране. До ареста му се стигна, откакто неговият брат Марсел заведе разследващите до мястото, където е прикрит ножът, с който е осъществено убийството. Марсел обаче изрично отхвърли да свидетелства пред съда. В последната си дума пред съда през днешния ден Матев за първи път изрече съболезнования на околните на убитото момче Георги Игнатов, само че отхвърли да има общо с нещастието, с което пледира за почтен.

Тезата на зашитата беше, че килърът е Патрик Първев, който през 2018 година получи присъда от 6 г. затвор за това, че е пребил съвсем до гибел 3-годишно дете. Той признал това пред бивш задържан в следствения арест на бул. " Г. М. Димитров ", който даде показания пред съда. Първев обаче отхвърли да е отговорен за убийството на Георги през 2015 година и съобщи, че съкилийниците го малтретирали, тъй като им замязял на момчето от записа, което бяга от Борисовата градина, и той бил подготвен на всичко, с цел да спре издевателството.

Видеозаписът от охранителна камера на постройката на БНР беше главно доказателство на прокуратурата в обвиняването против Йоан Матев.  " Приличаше ми на Йоан по физиката и изразителния му нос. Тренирал съм с него и познавам придвижванията му. Бягащият юноша тича по същия метод като Йоан - с изпънати гърди напред ", свидетелства Стефан Люцканов, който е упражнявал тенис с подсъдимия. Същите твърдения направи и някогашен негов съученик. " Някой сподели на телефона си запис, пуснат в новините. Гледах го и момчето доста ми замязя на Йоан по походката. Всички бяхме на мнение, че на записа е сниман Йоан ", гласят показанията на Денис Маноевски. Той си спомня, че подсъдимият е спрял да върви на учебно заведение след убийството.

През април м.г. Йоан Матев беше освободен под домакински арест, откакто изкара арестуван под стража повече от 3 година. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР