Подправките са известни на хората още от древността и са

...
Подправките са известни на хората още от древността и са
Коментари Харесай

Най-използваните ориенталски подправки

Подправките са известни на хората още от древността и са били употребявани от индивида съвсем през цялото му историческо развиване. От ароматните билки, плодовете и корените, употребявани в религиозните ритуали в древността, до необятното приложение в кулинарията, това е дългият път, по който се е развивало потреблението на ароматни добавки от природата.

Ориенталските подправки постоянно са заемали изключително значимо място и са ценени доста високо. Колумб открива нов континент в опитите си да открие път до Индия, която е известна като страна на подправките. Кулинарното изкуство на Индия и Индонезия, където има най-вече подправки, се цени изключително високо.

Въпреки че подправките не основават компликация на хората при прибавяне към ястията през днешния ден, належащо е положителното им познаване, с цел да разкрият изцяло благосъстоянието от благоприятни условия и да дадат паметен усет. Знанията за тях са нужни, да сме наясно по какъв начин да се съхраняват и комбинират, с цел да бъде в действителност потреблението им едно незабравимо кулинарно прекарване.

Изборът на подправките

 Ориенталски подправки на Египетския пазар в Истанбул

Най-подходящо е да се закупят цели подправки, които да се смелят незабавно преди използването им, тъй като авансово смлените не се съхраняват вярно в множеството случаи и бързо губят своя мирис и усет. Ако се закупуват подправки в надробен тип, то е уместно това да е от профилиран магазин, където се съхраняват в подобаващи съдове или херметично затворени опаковки от самия производител.

Съхраняване на подправките

Подправките би трябвало да се пазят в добре затворени съдове на място без директна слънчева светлина, както и без влага. Влажността, директната слънчева светлина и високите температури променят усета на подправките.

Как се приготвят подправките за използването им?

Трябва да се употребяват цели подправки, които да се смелят тъкмо преди приложимост. За задачата са подобаващи електрическите кафемелачки или мелнички, основани особено за задачата. Така ще добавите неповторим мирис на ястието.

Ето някои от най-често употребяваните ориенталски подправки и техните къси характерности.

Карамфил

 Най-използваните ориенталски подправки

Добрата скилидка карамфил би трябвало да бъде мазна, когато се разтрие на ръката и да бъде с червеникаво-кафяв цвят. Използва се както за сладкиши, по този начин и при месото. Притежава добре изразен дезинфекционен резултат.

Джинджифил

Продава се изсушена на прахуляк или нарязан на кръгчета. При пресния джинджифил коренът би трябвало да е равен. Използва се като фалшификация при печене, само че е положително решение за салати, а може да се употребява и в питиета.

Кардамон

 Най-използваните ориенталски подправки

Шушулките на кардамона в неясно зелен цвят се употребяват за придаване на мирис на сладкарски произведения и питиета. Могат да се употребяват и семената на кардамона, които са пикантни на усет.

Кориандър

Пресните зелени шушулки и семената се употребяват доста като фалшификация при всевъзможни ястия.

Канела

 Най-използваните ориенталски подправки

Това е фалшификация от постоянно зелено растение, която може да се купи на цели пръчки или смляна. Доброто решение е цялата пръчка, която да се запържи в изсъхнал тиган и да се смели директно преди приложимост. Намира приложение най-много при сладки храни.

Куркума

Представлява яркожълт прахуляк от сухия корен на растение от фамилията на джинджифиловите. Използва се за придаване на цвят на ориза и на прелестен и пресен мирис на супи, ястия от зеленчуци и разнообразни типове закуски.

Копър

 Най-използваните ориенталски подправки

Наричат го още сладостен кимион. Има дълги бледожълти семена с усет на анасон. Използва се при печене на месни ястия, както и в състава на маринати.

Индийско орехче

Индийското орехче нормално е настъргано се употребява като фалшификация при пудинги, сладки с мляко, само че също по този начин при меса и пастети.

Шафран

 Най-използваните ориенталски подправки

Ароматът на тази мощно алена на цвят фалшификация е непостижим. Служи за придаване на мощен червен нюанс на ориза, както и за ароматизирането му, а също и в сладкиши и питиета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР