Подпомагането на бързия расте след сегашната криза зависи от позволяването

...
Подпомагането на бързия расте след сегашната криза зависи от позволяването
Коментари Харесай

Три начина да ускорим възстановяването от икономическа криза

Подпомагането на бързия пораства след сегашната рецесия зависи от позволяването на бизнесмените да работят свободно и да основават благосъстояние за всички на пазара. Това се реализира посредством облекчение на регулаторното задължение, преодоляване на обществените разноски и намаление на налозите. Разбирането на постулатите на Австрийската икономическа школа по отношение на стопанството и предприемачеството са ключът към излизането от актуалната криза, пишат Виктор Еспиноза, Игнасио Бустаманте, Естебан Виани и Андрес Брузоне в нова публикация.

За разлика от кейнсианството и Чикагската школа, които преглеждат стопанската система като математика, като че ли хората са просто цифри, икономистите от Австрийската школа се концентрират върху обществените явления: действието на индивидите.

Хората се учат да правят съответни действия (ноу-хау) и да получават на практика привички на държание, както споделя професор Хесус Уерта де Сото. Тези действия подкрепят бизнесмените в изразяването на техните качества. Както Лудвиг декор Мизес написа: " Пазарният развой е напасването на самостоятелните дейности на обособените представители на обществото към условията на съдействието. "

Въпреки че ръководството на производството е задача за бизнесмените, на пазара цар е потребителят. Бизнесът предлага нови артикули и услуги, само че точно купувачите са свободни да изберат най-хубавите или най-евтините от тях. Същевременно обществото би трябвало да има спестявания, с цел да подкрепи начинанията на бизнесмените.

Да си представим случая на Робинзон Крузо, както ни насочва икономистът Ойген декор Бьом-Баверк. Крузо събира кокосови орехи като само средство за оцеляването си. Ако няма финансови артикули - т.е. оръдия на труда, - той би трябвало да се катери по палмите, с цел да ги бере с голи ръце.

Но съгласно него една дървена пръчка ще му помогне да обира и най-високите кокосови орехи от палмите. Затова той икономисва известно количество кокосови орехи, които ще му стигнат за цели четири дни и които ще са му задоволителни, с цел да си създаде пръчката. За тази цел, той понижава и дневното си ползване.

След като в последна сметка има пръчка обаче, Крузо може да бере по повече орехи за по-малко време, в сравнение с преди. Неговата продуктивност се е повишила, което му оставя повече време за постигането на други цели (например да си направи по-удобна и безвредна къщурка). Всички спестявания водят до производството на финансови артикули, макар че в началото те са просто потребителски артикули, каквито да вземем за пример са кокосовите орехи, които просто остават неизконсумирани, т.е. спестени.

Капиталовите артикули, каквито в началото са спестените кокосови орехи, последователно биват сменени от по-напредничави финансови артикули, каквато е пръчката. Предприемачеството и вложението в финансови артикули, финансирано посредством действителни спестявания, са от решаващо значение за продължаващия стопански напредък. Както написа Уерта де Сото:

" Затова предприемачеството на никого не би трябвало да бъде отхвърляно. Дори и най-скромните хора и тези с най-нисък обществен статус постоянно имат най-малко малко значима информация и знания, които могат да се окажат от решаващо значение за обществените събития. Изхождайки от това е явно, че нашата идея за предприемачество е жизненоважна нужда за човешката природа.

Как да реализираме стабилно възобновяване?

Нашите оферти следват теорията ни за икономическо развиване и могат да се лимитират до три съществени линии:

- Елиминиране на правните бариери, спиращи навлизането на бизнесмени в обособените браншове. Така ще се форсира разпределението на индустриалните фактори (природни запаси, труд, капитал и предприемачество) към дейностите, от които хората имат най-голяма потребност, и ще се подкрепи динамичния развой на спестявания и инвестции;
- Облекчение на хората и бизнесите. Тази промяна включва елиминирането на налозите над дребните и междинни предприятия за първите няколко години от действието им, премахването на налога върху добавената стойност (ДДС), налог завещание, имотните налози, налозите върху даренията. Понижаването на данъчното задължение ще подтиква спестяванията, вложенията и капиталообразуването. Увеличаването на вложенията на глава от популацията повишава продуктивността на хората и действителните заплати;
- Предотвратяване на фискалните дефицити и задлъжняването. Драстичното стесняване на обществените разноски е за предпочитане, изключително когато става въпрос за " политико-бюрократските разноски " като тези, осъществявани от министерства и разнообразни организации, за заплати на обществената администрация и други сходни. Подобни ограничения ще доведат до систематичен баланс сред приходите и разноските на страната.
Време е да се отстранен интервенционистките ограничавания на предприемаческата иновация. Време е да се промени културата на насила и случайни решения и да се размени с предприемачество, действителни спестявания и обществено взаимоотношение. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР