Подписваме празен чек“: Депутатите одобриха американските реактори в АЕЦ Козлодуй“Без

...
Подписваме празен чек“: Депутатите одобриха американските реактори в АЕЦ Козлодуй“Без
Коментари Харесай

Вечерни новини: Зелена светлина за американските реактори в АЕЦ „Козлодуй“; Инфлацията в България се забави

„ Подписваме празен чек “: Депутатите утвърдиха американските реактори в АЕЦ „ Козлодуй “
Без изявления от представители на ръководещата коалиция и с доста рецензии от страна на опозицията депутатите утвърдиха съглашението със Съединени американски щати за създаване на нови реактори на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Двата блока ще се строят по технологията AP1000 на американската компания Westinghouse („ Уестингхаус “). Изпълнител на плана пък ще е южнокорейската Hyundai Engineering & Construction („ Хюндай инженеринг “).
Годишната инфлация в България се забави до 3.3%
Годишната инфлация в България се забави през февруари до най-ниското си равнище от юли 2021 година, или от две години и половина насам. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) на годишна база цените са се повишили приблизително с 3.3%. За съпоставяне, месец по-рано инфлацията бе 3.8%.
АЯР чака да лицензира американското гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ в точния момент
Лицензирането на американското нуклеарно гориво на Westinghouse за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ върви по проект и ще бъде финализирано скоро от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Това стана ясно на годишната конференция на регулатора в четвъртък, на която бяха показани резултатите досега.
МВФ отново поучава България да махне плоския налог
Един от огромните фискални проблеми на България е неналичието на визия за дълготраен растеж на приходите в бюджета, а в това време обществените и финансовите разноски порастват. Вариант за попълване на приходната част е премахването на тавана на осигуровките, тъй че всеки да се обезпечава върху действителната си заплата. 
Идеята за връщане на такса „ отговорности към обществото “ разгневи бизнеса
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) реагира остро на лансираните в общественото пространство хрумвания за връщане на таксата „ отговорности към обществото “, която от няколко години е 0 лв.. Повишаването ѝ се преглежда като вид да се попълни финансовата дупка във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС), за която предходната седмица се разбра, че е достигнала 1 милиарда лева
Кои са най-големите IT работодатели в България?
Острият апетит за фрагменти години наред описваше IT промишлеността в България, само че охлаждането на стопанската система докара до спад в обявите за работа. Това обаче не значи безусловно, че бизнесът свива екипите си, а единствено, че поставя на пауза разширението им.
„ Лукойл “ дължи 13.3 млн. лева „ солидарна вноска “ за февруари
Бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да преведе на бюджета още 13.3 млн. лева като „ солидарна вноска “ за месец февруари. Това демонстрират изчисленията на Министерство на стопанската система, което до 15-о число на всеки месец дефинира размера на изключителния налог.
С някои промени Народно събрание дефинитивно одобри разпоредбите за отдалечена работа
Със 160 гласа „ за “, 29 „ срещу “ и двама въздържали се депутатите дефинитивно регламентираха работата от разстояние, която до момента не фигурираше в закона. Промените в Кодекса на труда, които минаха финално на второ четене, срещната остри рецензии от страна на бизнеса за това, че са недомислени и осакатяват концепцията за подвижността, заложена в така наречен „ хоум офис “ режим.
Бивш министър на ГЕРБ влиза в надзора на държавния ВиК холдинг
Ивелина Василева, министър на екологията във второто държавно управление на ГЕРБ, влиза в ръководството на „ Български ВиК Холдинг “. Тя ще замести Дафинка Семерджиева като член на Надзорния съвет. Смяната е станала с решение на министъра на районното развиване Андрей Цеков в средата на февруари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР