Подписки и протести бяха организирани в няколко сливенски училища срещу

...
Подписки и протести бяха организирани в няколко сливенски училища срещу
Коментари Харесай

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Подписки и митинги бяха проведени в няколко сливенски учебни заведения против плануваната промяна в образованието. Тя е най-мащабната за последните 30 години и планува затваряне или обединение на образователни заведения.

Едно от протестиращите учебни заведения е 10 СОУ „ Йордан Йовков “ в кв. „ Българка “. Директорката Диана Кънева описа пред БТВ, че в петък е била извикана на среща при зам.- кмета, на която й било обявено за промяната, според която учебното заведение би трябвало да се влее в друго учебно заведение и всички учители и възпитаници би трябвало да бъдат преместени в по-малка постройка.

По думите й това превръщане посредством вливане е допустимо единствено когато едно учебно заведение бъде закрито и преобразувано в друго. Още по-смущаващ е фактът, че ще бъде закрито приблизително учебно заведение „ Йордан Йовков “ и ще бъде намерено друго приблизително учебно заведение – т.е. ще вършим едно и също и нещо няколко пъти, сподели тя.

Затова тази заран възпитаници, родители и учители излязоха на протест, а във фоайето на учебното заведение се събира подписка.

Ина Николова, която е старши специалист в Община Сливен, изясни, че промяната е препоръчана с три цели – да се премине към едносменен режим, който би трябвало да е реалност до 2020 година, да се усили броят на децата, обхванати в системата на образованието, и за по-ефективно потребление на сградния фонд. В случая със СОУ „ Йордан Йовков “ сградата е огромна, само че не се употребява дейно, уточни тя.

Има разлика сред вливане и обединение, 10 СОУ ще бъде слято в друго учебно заведение, това няма да засегне учениците и учебното заведение – те ще продължат да учат и работят в новото учебно заведение, сподели още Николова.

Кънчева отвърна учебното заведение работи дейно, а що се отнася до едносменния режим – към него е преминато преди осем години. Според нея базата е апетитна за други ползи.

И в други сливенски учебни заведения учениците са организирали подписки.

Реформата, препоръчана от Oбщината, тепърва би трябвало да мине през публично разискване, а гласуването в Общинския съвет ще е през февруари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР