Подписка за свикване на извънредно общо отчетно-изборно събрание бе внесена

...
Подписка за свикване на извънредно общо отчетно-изборно събрание бе внесена
Коментари Харесай

Опозицията свика извънредно общо събрание в щангите

Подписка за привикване на изключително общо отчетно-изборно заседание бе импортирана във федерацията по повдигане на тежести (БФВТ) през днешния ден. Под документа са подписите на 12 от лицензираните 31 клуба в страната, което значи, че законовото условие за най-малко 1/3 искащи привикване на най-висшия конгрес е спазено.

Подписката бе импортирана от някогашния президент на БФВТ - трикратния международен първенец Антон Коджабашев, и от президента на един от подписалите се клубове - " Славия ", Здравко Стоичков. Прие я генералният секретар на централата Борислав Гидиков. 

Освен " Славия " настояването за общо изборно заседание е подписано от " Херкулес " (Сф), " Мизия " (Кнежа), " Марица " (Пд), " Аполон " (СтЗ), " Светкавица 2018 " (Тщ), " Асеневци " (ВТ), " Михаил Петров " (Гб), " Черноморец " (Бс), " Титан " (Вн), " Преслав " и " Ангел Айков " (Блгр).

Исканията на 12-те клуба са записани в дневния ред на общото заседание.

Първото е за промени в устава на БФВТ , като той бъде наведен съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). По досегашния правилник, признат през 2011 година всеки искащ да оглави БФВТ трябва да подаде кандидатура три месеца преди общо заседание. Но пък самият конгрес се насрочва месец по-рано от УС на федерацията посредством " Държавен вестник ". Тоест само човек, който има информация дали събранието ще бъде планувано в идващите три месеца, може да се кандидатира, а такива са единствено тези от управлението. Пак по този правилник, с цел да бъде позволена до гласоподаване на събранието кандидатурата от някого за член на УС, тя би трябвало да е авансово утвърдена от... сегашния УС. И още - изключително заседание може да се свика с подписите на 2/3 от членовете на федерацията, до момента в който в закона се изисква 1/3.

Друго искане в подписката на 12-те клуба е за следствие на всички решения, взимани от актуалното управление на БФВТ, най-много на финансовите им каузи, защото има подозрения за злоупотреби.

Настоява се и да бъде изработен избор на нов президент и общоприет секретар - на тези постове от май 2011 година са Неделчо Колев и Борислав Гидиков. Опозицията желае и избиране на нов директорски съвет на БФВТ.

Подписката е свикана по законовия ред и, в случай че управлението на федерацията не съблюдава условието да свика изключителна общо отчетно-изборно заседание, това ще бъде сторено от Софийски градски съд, въз основа на ЗЮЛНЦ.

В предходните години едно от обвиняванията на опозицията към Неделчо Колев и Борислав Гидиков, а и към близкия до тях и закрепостен треньор на националните тимове Иван Иванов, бе че поддържат клубове-фантоми, които нямат спортна активност, само че оказват помощ при гласуванията на общо заседание. Имаше случай, в който синът на Неделчо Колев гласува за татко си от името на свой клуб. До влизането на новия закон за физическото образование и спорта в действие, в БФВТ се числяха 52 клуба-членове. След въвеждането на новите критерии, клубовете останаха единствено 31, т.е. с 40% по-малко.

Сред обвиняванията на опозицията към актуалното управление са и огромният допингскандал от 2015 година и изобщо многото позитивни допингпроби, непрозрачното разпределение на парите към клубовете, все по-малкото триумфи на интернационалните надпревари при мъжете и дамите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР