Подозренията, че децата ще бъдат най-потърпевши от заключванията по време

...
Подозренията, че децата ще бъдат най-потърпевши от заключванията по време
Коментари Харесай

Ковид пандемията е забавила развитието на децата

Подозренията, че децата ще бъдат най-потърпевши от заключванията по време на пандемията, се удостоверяват от редица изследвания. Авторите им споделят, че не става въпрос единствено за закъснение в асимилиране на университетски познания, а за закъснение в цялостното развиване на подрастващите, написа " 24 часа ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32315
Оказва се, че най-потърпевши са родените през коронавирусната рецесия. Кралският лицей по хирургия на Ирландия да вземем за пример е разкрил, че те поддържат връзка по-трудно спрямо едногодишните, появили се на бял свят сред 2008 и 2011 година По-малко от тях могат да споделят къси думи от всекидневието като купа и чаша, да показват предмети и да махат за сбогом. Авторът на проучването лекар Сюзън Бърн споделя, че една четвърт от бебетата в нейното изследване в никакъв случай не са срещали друго дете на тяхната възраст до първия си рожден ден.

До 6-месечна възраст са виждали около четирима други хора извън своя дом и всяко е било целувано единствено от трима възрастни, в това число родителите им, което изяснява и за какво информационните им умения са забавени.

“Ако никой не идва на посетители във вашата къщата, няма да се научите да казвате “чао, довиждане ”, изяснява Бърн. По думите й децата обичат да откриват нови неща и да ги изследват, а когато живеят в затворено пространство, опциите да го вършат са лимитирани.

Подобни резултати са дали и проби на учени от Колумбийския университет. Те обаче са интервюирали родители на деца, родени в Ню Йорк от март до декември 2020 година, и други, които са се появили на бял свят три години преди коронавирусът да блокира света.

Американските откриватели считат, че способствуващ фактор за забавянията в развиването може да е било и прочувственото положение на майката по време на бременността, защото други изследвания демонстрират, че в случай че очакващите дете дами изпитват самотност или стрес, е допустимо това да докара до промени в мозъка или поведенческото развиване на новороденото.

Освен това, поради обществената изолираност, за някои родители е било по-трудно да се грижат пълноценно за бебетата си. Не става въпрос за неща като хранене, промяна на памперси и усмиряване, а за обществено ангажиране с тях още от първите им дни, показва Лорън Шафри от Медицинския център на Колумбийския университет. Тя обаче успокоява, че тези малки разлики в началния етап на развитие могат да бъдат наваксани чрез посещаване на детска градина и срещи за игри с децата на същата възраст, защото в такава среда най-лесно се учат обществени умения.

Любопитно е, че родените по време на пандемията са се научили да пълзят по-рано, което откривателите изясняват с обстоятелството, че по-малко време са прекарвали в колички и столчета за кола.

Британският кралски лицей на езиковите терапевти също се сблъсква с увеличавщ се брой на деца със закъснение на речта в резултат на обществената изолираност по време на пандемията. През последната година над 42 хиляди деца са се нуждаели от професионална помощ, с цел да развият говорни умения, което е с 10% повече от миналата. 7-годишният Люис е едно от тях. Майка му Кристин Уилямс споделя пред Би Би Си, че когато отива в учебно заведение, учителите му виждат, че му е мъчно да основава другарства и да се бори да показва себе си.

“Когато искаше чаша, той сочеше с пръст, тъй като беше прекомерно нервозен, с цел да ми каже какво желае. Беше същинска битка, тъй като с него не можеше да се организира приключен диалог ”, споделя тя. След като момчето е ориентирано към профилиран център за речеви умения, нещата доста се усъвършенстват.

Според наблюденията на учебния шеф Сара Мърфи пандемията е засегнала изключително доста информационните умения на децата, които са почнали учебно заведение през септември 2020 година след първите блокирания, защото са пропуснали образование, основано на игра в предучилищните групи. Затова на учителите се постанова да приспособяват преподаването си по този начин, че да им обезпечат и тази значима част за тяхното развиване, също и да насочват някои от тях към профилирана помощ. “За страдание, търсенето е доста по-голямо от услугите, които можем да предложим. Наистина сме разтревожени от протичащото се, защото членовете ни споделят, че виждат голямо нарастване на броя на децата, насочвани към тях ”, изяснява шефът на английския лицей на езиковите терапевти Камини Гадхок.

Експертите съветват родителите да не подценяват случващото се, разчитайки на професионалните умения на учителите в детските градини и учебните заведения, защото вероятно закъснение в развиването може да нанесе съществени прочувствени контузии на малчуганите.

Да се усещат като че ли не са като другите и по тази причина нямат място измежду тях. Че болест е поразила речта им и в никакъв случай няма да могат да приказват като останалите. Подобно закъснение може да ги демотивира и изобщо да вървят на учебно заведение, така като чувстват натиск да наваксват Затова е добре родителите да отделят време всеки ден за игра и диалози с детето си, само че да заобикалят непосредствено задаване на въпроси, а просто да го въвличат в отговори посредством мнения по дадени тематики.

Прекалено честото запитване се възприема от подрастващите като тест и инспекция и е целесъобразно да се заобикаля. Например, в случай че желаете да ревизирате дали то знае наименованието на даден предмет, не казвайте: “Какво е това? ”, а шеговито подхвърлете: “А това не е ли еди-какво си? ”.

Старайте се да избирате близки неща, с цел да не се усъмни, че блъфирате. Четете дружно книги. Ако детето е по-малко, избирайте такива с доста картинки и го насърчавайте да ви споделя по тях. А и при по-големите не настоявайте да прочитат всяка дума, тъй като е допустимо по този начин също да се усещат притиснати да се оправят непременно.

Давайте им опция сами да избират книгите, които ще четете. Поддържайте положителни връзки с техните учители и разкривайте пред тях своите терзания, защото е допустимо вашият хлапак да има друго държание, когато е с хора на неговата възраст.

Някои експерти считат, че е добре общуването с него да стартира още в утробата посредством пеене на песни от майка му, глезене на корема и закачливи диалози от неговия татко. Проучвания са посочили, че то стартира да чува разнообразни звуци 10 седмици преди да се появи на бял свят, с помощта на което незабавно разпознава родителите си след раждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР