Подобно обяснение се наложи да направят много европейски правителства, след

...
Подобно обяснение се наложи да направят много европейски правителства, след
Коментари Харесай

Тагарев: БТР-ите за Украйна още са в София, ще заминат до дни

Подобно пояснение се наложи да създадат доста европейски държавни управления, откакто френският министър председател Еманюел Макрон разбуни духовете с думите си, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Българският министър на защитата Тодор Тагарев намира за доста малко евентуално страна сама да реши да изпраща бойци.  " Ако една страна членка на НАТО влезе в Украйна и след това спорът се придвижи на нейна територия - моето схващане е, че това ще ангажира НАТО ", разяснява Тагарев.

За срещата в Париж той означи още, че е имало решения, които са свързани с обединения за поддръжка на Украйна - за авиационна, морска, бронетанкова коалиция, в които страните си сътрудничат и координират своята помощ: " Изразили сме подготвеност да се включим в някои от тях, става въпрос за подкрепяне на украинската отбранителна промишленост, с цел да може и там да се създава огромна част от това, от което Украйна се нуждае. Друг въпрос беше за поддръжката на уязвими страни сътрудници, с цел да може те да са по-добре предпазени против нападателни съветски дейности ".

Той изясни за какво не е бил в Украйна. Било планувано да пътува за Киев, само че по-късно пристигнала поканата от президента Макрон към премиера Николай Денков, само че защото той към този момент имало планувана аудиенция за същия ден в Киев, взели решение Тагарев да отиде в Париж, вместо него. 

Тагарев изясни и, че доставката на БТР-и е в ход на осъществяване, откакто през вчерашния ден водачът на ГЕРБ разяснява забавянето ѝ.  " БТР-те за Украйна още са в София. Ще заминат до няколко дни, само че няма да споделям датите ", добави Тагарев и увери, че помощта с по-висок приоритет е отпътувала от дълго време. Той направи уточнението, че има и системи С-300, които отпътуват много по-бързо.

" Бронетранспортьорите са благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи, направихме всичко допустимо да подпомогнем процеса и на подготовка на съглашението с украинската страна, по което страна е Министерство на вътрешните работи, и след това за подготовка на тази техника за експедиране. Последното решение на Народното събрание, с което преодоля ветото на президента, беше взето декември месец предходната година. Експедирането на техника не е елементарен развой и в значително случаи лишава месеци ".

Попитан дали е гледал видеото, в което президентът Зеленски прекъсва премиера Денков, до момента в който той споделя какво символизира мечът на хан Кубрат, Тагарев удостовери и изясни, че това не е позиция на Украйна срещу България, а по-скоро израз на обстоятелството, че най-голямата потребност в Киев е от оръжия. 

На рецензиите на Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна, Тагарев отговори по този начин: 

" Изпълняваме всички решения на Народното събрание, само че е нужно време. Работим доста по-интензивно и доста по-решително от служебното държавно управление.

До встъпването на кабинета, помощта, която е дадена е на стойност 13 млн. евро. Към този миг, помощта, която сме дали единствено от складовете на армията, се остойностява на 47 млн. евро. Предстои и нова военна помощ от страната ни за Киев ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР