Подобно на музиката, която успокоява, записите на звуци от здрави

...
Подобно на музиката, която успокоява, записите на звуци от здрави
Коментари Харесай

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Подобно на музиката, която успокоява, записите на звуци от здрави рифове могат да подкрепят напъните за възобновяване на коралови екосистеми, повредени от измененията в климата и човешката активност , заяви Агенция Франс Прес.

Тъй като Големият бариерен риф в Австралия претърпява седми епизод на всеобщо избелване, а няколко коралови рифа край Флорида и Карибите в Северното полукълбо към този момент претърпяха огромни загуби предходната година заради рекордните температури на океана, учените вършат всичко допустимо да спрат хекатомбата.

Изследователи от Океанографския институт в Удс Хоул настояват в списание Royal Society Open Science, че един от методите за подкрепяне на възобновяване на рифовете може да бъде звуков.

След като излъчват аудиозаписи от здрави рифове, нещо като подводна симфония, формирана от " рибешки песни " и " дрънкане на щипки на скариди ", те откриват, че това предизвиква кораловите ларви да се настанят върху деградирал риф и това му дава късмет да се възвърне.

" Местната звукова среда е доста значима за тези корали през първата фаза на живота, когато търсят непрекъснато място, където да се развият ", изяснява пред Агенция Франс Прес ръководителката на проучването Надеге Аоки. 

След като повече от 10 години учените изследват кораловите рифове на американските Вирджински острови, те схващат, че характерни звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са повредени от избелване, заболявания или човешка интервенция (замърсяване, заличаване от лов на риба или несъразмерен туризъм).

" Здравият коралов риф нормално се отличава с доста нискочестотни звуци, издавани от риби, на фона на съвсем непрекъснатото пращене и пукане на скариди ", изяснява Надеге Аоки. И противоположното, един деградирал риф, в който има по-малко типове, " е доста по-тих ".

За проучването си учените са употребявали спесимени от резистентен тип корали, които са разпръснали измежду три рифа край Вирджинските острови и са ги озвучавали с подводни високоговорители. Така са открили, че при звуци от здрави рифове ларвите на устойчивия тип са се фиксирали приблизително 1,7 пъти повече, в сравнение с върху останалите рифове, които не са били озвучавани.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР