Подкрепяме пироговци в усещането им за обида, защото в опитите

...
Подкрепяме пироговци в усещането им за обида, защото в опитите
Коментари Харесай

БЛС защити обидените пироговци, но не и бившия им директор проф. Балтов |

Подкрепяме пироговци в чувството им за засегнатост, тъй като в опитите да се изкара гневът като лична отбрана на един човек (уволненият шеф проф. Асен Балтов, б. р.) се измества тематиката. Не бих споделил, че желаят оставката на министър Кацаров просто по този начин, а тъй като се почувстваха афектирани, че им се вмени виновност за

Това сподели по bTV ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров.

Д-р Маджаров уточни, че съсловната организация стои зад медиците на " Пирогов ":

" Изчакахме цяла седмица и наблюдавахме. Дебатът стигна до дъното. Конфликтът би трябвало да слезе от екраните на медиите и да се търси решение с диалози сред двете страни. БЛС няма тематика оставка на министър, няма тематика промяна на шеф. Защо и по какъв начин е уволнен един шеф на държавна болница, е преценка на министъра ", сподели още ръководителят на БЛС.

" Ако аз съм министър, не бих търсил претекстове, в случай че считам, че не вярвам в шефовете на огромните лечебни заведения – тъй като отговорността се носи от министъра и той би трябвало да реши с кого би трябвало да продължи политиката в огромните държавни лечебни заведения ", уточни шефът на съсловната организация.

Той беше безапелационен, че са изнесли голяма тежест по време на коронавирус рецесията и не трябва да бъдат подлагани на напън през инспекции.

" Тук е моментът да кажа, че БЛС не приема  Ние считаме, че никой няма право да поставя стигма към сътрудник, до момента в който не му е дал опция да се отбрани в съда. Не е загадка, че нямаме положителни връзки с Касата. Получаваме сигнали от цялата страна, че се правят инспекции на тъкмо този постковид интервал. С официални аргументи се пробват да се възстановят средства, които бяха обезпечени посредством публичния контракт на страната с медиците. Такива като констатации и като шеф на лечебно заведение, и като ръководител на БЛС съм виждал нееднократно и огромна част от тях са падали в съда. Това е констатация в протокол на Касата, която по незнайни за мен аргументи ревизира тъкмо най-тежките месеци от работата на  " Пирогов ".

По мотив обвиняването на Стойчо Кацаров, че на него също му е била издадена Маджаров съобщи, че БЛС няма да влезе в този спор, защото това е въпрос на съд.

" Всичко, което чухме, може да бъде тествано, обжалвано. Това не е тематиката на българското опазване на здравето ", разяснява той и заяви, че по този мотив през вчерашния ден се е чул със здравния министър и е изискал тематиката да бъде " свалена от екраните ". Двамата са се разбрали по-късно през днешния ден да се срещнат с протестиращите медици в незабавната болница.

" Там е мястото, където двете страни могат да си кажат каквото имат и в случай че би трябвало всеки да направи крачка обратно. Защото  " Пирогов " е една от най-добре работещите лечебни заведения в България. " Златото " на " Пирогов " е неговият личен състав. Голяма част от лечебните заведения в София са " захранени " от тази болница. Не може по този метод да се хвърля тиня върху хора, които са изнесли най-голямата тежест на коронавирус рецесията през последните месеци ", безапелационен бе Маджаров.

Има ли потребност от клинична пътека за постковид затруднения, каквото е едно от настояванията на протестиращите от " Пирогов ":

" Искането за клинични пътеки за постковид затруднения е мъгла, която се хвърля в пространството, с цел да обърка хората. Справянето с пандемията и последствията от нея би трябвало да се финансира от страната. Беше дадено, че ще се финансира през НЗОК и всеки пациент с такива затруднения ще бъде лекуван без проблем. Тук се наруши публичният контракт и сега аз персонално не вярвам, че през есента това ще се случи, тъй като " тезата парите ще дойдат през Касата не се тормозете " не върви съгласно това, което следим през последните седмица. Очаквам от новия парламент, от новия министър на опазването на здравето пандемията да бъде посрещната с държавни средства, с цел да не приказваме за постковид пътеки. Това е тематика, която ще се развива във времето - след година, когато се разработят логаритмите за лекуване ", заключи доктор Иван Маджаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР