Подкрепата за Linux срещу патентните тролове се разраства(снимка: CC0 Public

...
Подкрепата за Linux срещу патентните тролове се разраства(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Финансови гиганти ще пазят Linux от патентни тролове


Подкрепата за Linux против патентните тролове се разраства
(снимка: CC0 Public Domain)

TD Bank, вторият по величина финансов холдинг в Канада, и Barclays, един от най-големите финансови конгломерати в света, станаха членове на Open Invention Network (OIN), която пази екосистемата на Linux от патентни искания.

Членовете на  се ангажират да не предявяват патентни искания и да позволяват безплатно потребление на патентовани технологии в планове, свързани с екосистемата на Linux.

TD Bank е заинтригувана да поддържа екосистемата на Linux, защото интензивно употребява програмен продукт с отворен код в своята инфраструктура, финансови услуги и финтех платформи.

Barclays, от своя страна, също има интерес от присъединяване в OIN, с цел да противодейства на патентни тролове, които не имат активи и тормозят с искове за нарушение на съмнителни патенти компании, прилагащи нови финансови технологии.

Така да вземем за пример, патентният трол Sound View предяви искания към технологии в платформата Apache Hadoop, която се употребява в доста банки и е предпазена от OIN. След сполучливо патентно дело против Wells Fargo и продължаващ правосъден спор с финансова институция PNC, банките се пробват да минимизират патентните опасности, като се причислят към групови асоциации за патентна отбрана.
още по тематиката
Членове на OIN са над 3300 компании, общности и организации, подписали лицензионни съглашения за шерване на патенти. Сред главните участници в самодейността, формиращи патентен пул за отбрана на Linux, са компании като Гугъл, IBM, NEC, Toyota, Renault, SUSE, Philips, Red Hat, Alibaba, HP, AT&T, Juniper, Фейсбук, Cisco, Casio, Huawei, Fujitsu, Sony и Microsoft.

Компаниите, подписали контракта, получават достъп до патентите, притежавани от OIN, в подмяна на обвързване да не завеждат каузи за потреблението на предпазени технологии в екосистемата на Linux.

Наред с други неща, като част от присъединението си към OIN, Microsoft трансферира на участниците в самодейността правото да употребяват над 60 хиляди от своите патенти и се ангажира да не ги употребява против Linux и отворения код.

Споразумението сред членовете на OIN се ползва единствено за дистрибуции, които попадат в обсега на определението за „ Linux система ”. Понастоящем описът съдържа 3393 пакета, включително ядрото ​​на Linux, платформата за Android, KVM, Git, nginx, Apache Hadoop, PHP, Python, Ruby, Go, OpenJDK, WebKit, KDE, GNOME, Firefox, LibreOffice, PostgreSQL, MySQL и други

В допълнение, в границите на OIN е основан патентен фонд, който включва патенти, закупени или дарени от участници, свързани с Linux. Към момента пакетът на OIN включва над 1300 патента. OIN има и група патенти за някои от най-ранните технологии за уеб наличие.

Всички членове на OIN имат опция да употребяват тези патенти гратис. Валидността на съглашението за OIN е доказано с решението на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, което изисква ползите на OIN да бъдат взети поради при изискванията на договорката за продажба на патенти на Novell.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР