Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови

...
Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови
Коментари Харесай

Международни учени: Бездимните алтернативи може да намалят заболеваемостта в резултат на пушенето

Подходът за понижаване на вредата от тютюнопушенето посредством по-малко рискови артикули без пушек може да докара до изгоди за публичното здраве като промени съществено международната картина на болесттите, породени от тютюнопушенето. Броят на сърдечно-съдовите болести, по които България е измежду първенците в европейската черна ранглиста, белодробни инфекции, рак и други болести, породени от пушенето, могат да бъдат съществено повлияни, в случай че пациентите спрат да пушат или преминат на други възможности на цигарите без горене като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари.

Около това мнение се сплотиха водещи интернационалните и български имена в медицината по време на Втората медийна среща за понижаване на вредата от тютюна, която се организира в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „ От науката до леглото на болния ", проведена от
Арбилис. Над 50 участници от близо 30 страни се включиха онлайн и онлайн, с цел да проследят събитието.

Известни експерти от Европа и Русия по кардиология, пулмология и токсикология се включиха в медийното събитие, с цел да създадат обзор на последните трендове и научни данни в региона на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна.

Модератор на срещата бе проф. Борислав Георгиев, шеф на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

„ Спирането на пушенето удължава живота на индивида и би трябвало да създадем всичко допустимо пушачите да спрат цигарите поради нездравословния резултат на дима върху всички органи и системи. Около 60% от пушачите желаят да спрат след сърдечно - съдов случай, само че за жалост не го реализират. Освен това хората неправилно считат, че намаляването на броя изпушени цигари понижава и риска от възникването на заболявания, свързани с пушенето. Не е по този начин - рискът понижава, и то след години, единствено в случай че те изцяло спрат цигарите ", изясни проф. Георгиев по време на медийната среща.

Спирането на пушенето е най-хубавият и ефикасен метод за понижаване на риска от сърдечно-съдови болести. Можем да приказваме и за понижаване на вредата посредством прекосяването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари, изясни още професорът от Националната кардиологична болница.

Той установи, че пушенето продължава да бъде един от огромните здравни проблеми и че до момента в който в други области като в битката с холестерола,се следи прогрес, то при тютюнопушенето у нас наклонността остава непроменена.

Руски академик: Цигарите са най-големият зложелател на сърцето

Тютюнопушенето е повода за това 36% от популацията да е изложено на риск от инфаркт на миокарда. Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при дамите и 3 пъти по-висока при мъжете, в случай че те пушат по кутия дневно всравнение с тези, които не пушат. Данните от изследването INTERHEART за връзката сред тютонопушенето и сърдечно-съдовите болести бяха показани от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното съдружие за проучване на атеросклерозата в Руската федерация. Оказва се, че не кръвното налягане, а цигарите са най-големият зложелател на сърцето и кръвоносните съдове.

„ Спирането на пушенето се отразява положително върху данните за заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови болести даже в по-голяма степен от намаляването на равнищата на холестерол и понижаването на
високото кръвно налягане. След прекъсване на пушенето рискът от още един инфаркт понижава двойно след 1 година, а след 2 години рискът се изравнява с този при непушачите. Безспорно най-добре за пациентите е да спрат изцяло цигарите, само че в доста от случаите даже при мощна заплаха част от тях не могат да преодолеят пристрастяването към никотина. ", съобщи проф.Гуревич, който е началник на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и учебен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия.

Според експерта макар необятната полемика „ за " и „ срещу " електронните цигари съществуват научни причини за прекосяването към тях на върлите пушачи -употребата на никотин в тази форма носи по-малки опасности за здравето спрямо тютюнопушенето, а процентът на отказващи цигарите посредством
на тези устройства се усилва. Според редица самостоятелни проучвания, главният проблем, обвързван с тютюнопушенето и цигарите, не е в никотина, който пристрастява, а в горенето на тютюна. При него се отделят хиляди нездравословни субстанции в цигарения пушек, които липсват изцяло или съвсем изцяло например в аерозола на системата за нагряване на тютюн IQOS. Преди 2 години един от най-авторитетните международни регулатори - Американската организация по храните и медикаментите (FDA) позволи IQOS да се предлага на американския пазар с информацията за понижено формиране и излагане на нездравословни субстанции спрямо продължаващото пушене.

Унгарски кардиолог: Пушачите живеят с 10 години по-малко

„ Над 6 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с пушенето като над 10% от смъртните случаи са на хора на възраст от 30 и повече години. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене, а
продължителността на живота на пушачите понижава с 10 години по отношение на непушачите. Това е ужасно доста време. " Това показа унгарският кардиолог доктор Емил Толди - Шедел. Изследванията показват също, че продължителността на животана пушачите понижава с към 20% в съпоставяне на този на непушачите в другите възрасти. Това дава явен знак, че би трябвало да се направи нещо, с цел да се промени тази обстановката. Проблемът е, че единствено 5% от хората съумяват да спрат цигарите вечно без спомагателна помощ ", изясни доктор Шедел, който е ръководител на Медицинското общество за понижаване на вредата в Унгария и общоприет шеф на болница „ Св. Ференц " в Будапеща.

Този % остава невисок - единствено 8%, и когато пушачите прибягват до лечебни и други средства за отвод от пушене. Затова би трябвало да се подхващат ограничения, споделя доктор Шедел, акцентирайки, че статистиката в международен проект става все по-черна - през 2020 година исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовите болести се подреждат преди всичко като аргументи за неработоспособност, а сърдечно-съдовата смъртност е даже 60% по-висока, в случай че преглеждаме смъртността при над 35-годишните от всички болести.

Европейското общество по кардиология за предварителна защита на сърдечносъдовите болести дава няколко метода за в клиничната процедура за справяне с казуса: прекъсване, предварителна защита и понижаване на вредата. Превенцията се подрежда преди всичко. Другият метод е прекъсването на пушене, само че при някои хори, даже в риск, това не
е допустимо, регистрират кардиолозите.

„ Над 48% от пациентите с коронарна болест не престават да пушат, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт не престават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок %. Затова би трябвало да помислим и за използване на метода за понижаване на вредата от тютюна, тъй като не можем да изоставим тези пациенти ", показва унгарският кардиолог. Австрийски пулмолог: Бездимните други възможности понижават белодробните инфекции По-малко рисковите бездимни други възможности могат да допринесат и за ръководството на хроничните респираторни заболявания при пушачите, уточни по време на форума и австрийският пулмолог проф. доктор Волфганг Поп.

„ Намаляването на вредата от тютюнопушенето във връзка с белодробните заболявания е обвързвано с намаляването на токсичните субстанции. Намаляването на въглеродния окис е значимо и за сърдечносъдовите болести. От значение е и намаляването на канцерогенните субстанции. Това води до понижаване на
инфекциите, закъснение на темпа на утежняване и градация при ХОББ и рак и по-специално рак на белия дроб, който е сериозен проблем при пушачите ".

Добър образец за намаляването на вредата от тютюна е Швеция, която регистрира единствено 7- 8% пушачи измежду популацията си, а в това време в страната се следят рекордно ниски равнища на рак и сърдечни болести спрямо останалите страни в Европа.

Учените отдават това на използването на шведския снус - тютюн за орална приложимост, който е позволен за приложимост и широкоразпространен в страната.

„ Когато се употребява артикул без горене, рискът от развиване на рак и може би ХОББ, може да се понижи доста, както и темпът на утежняване и градация при заболяването и белодробните инфекции, до които води пушенето. При използването на системите за нагряване на тютюн също не се образува въглероден окис, което може да е от изгода за пациентите с ХОББ и по-конкретно за пациентите със сърдечно-съдови болести. Ефектът при приложимост на такива артикули е неотложен. Друг позитивен резултат е понижението от 80% до 99% на доста разнообразни канцерогенни и токсични субстанции. Това значи, че има понижен риск, понижена щета и евентуално изгоди за бъдещето, в случай че пациентът използва подобен артикул вместо да пуши цигари ", посочи професорът във връзка на все по-широко публикуваните устройства с нагряване на тютюн.

Проф. Георги Момеков: Научни доказателства от целия свят поддържат понижената щета

„ Повечето пушачи настояват, че желаят да спрат да пушат и схващат риска и вредата от пушенето. Те обаче не могат или не желаят да спрат да пушат поради никотина, който води до пристрастяване. Пушенето на цигари е най-вредният метод за снабдяване на никотин. „ На въпроса „ Защо пушиш? " пушачите споделят „ Защото ми харесва ". Зависимостта се намира в някои центрове в мозъка, а удоволствието идва от една единствена молекула - никотина.

Цигарата е една ходеща колба, един дребен химически реактор - образуват се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, доста от тях канцерогенни. Този вид субстанции се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има потребност от никотин и по никаква
причина няма потребност от всички тези субстанции, които се образуват в цигарения пушек при горенето на тютюна. ", сподели по време на 2-та медийна среща „ Намаляване на вредата от тютюна " и предедателят на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков.

„ Намаляването на вредата е метод в политиката, целящ да понижи вредата, породена от рисково деяние, а не просто да забрани действието. Има две условия за реализиране на изгоди за публичното здраве в този подтекст: да бъде научно потвърдено, че продуктът съставлява по-малък риск от пушенето на цигари, и да дава отговор на потребностите на актуалните пълнолетни пушачи, тъй че те да го одобряват и употребяват. Удоволствието при потреблението на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е сходно. Пушачите няма да получат същото наслаждение, в случай че си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин например ", съобщи проф. Момеков.

Създаването на бездимни различни и по-малко нездравословни способи за снабдяване на никотин дава опция той да се набира, само че с понижен здравен риск. Това е потвърдено от редица самостоятелни изследвания на интернационалните проучвателен институти и организации, уточни още проф. Момеков.
Сред тях е Агенцията по публично здраве на Англия (Public Health England), която в четири поредни свои годишни отчети показва причини в поддръжка на понижения рик от електронните цигари и бездимните други възможности като устройствата за нагряване на тютюн спрямо продължителното пушене.

Степента на вредност на електронните цигари е 95% по-малка от тази на обичайните горими цигари, а устройствата с нагряване на тютюн евентуално също понижават излагането на потребителите и хората към тях на нездравословни субстанции всравнение с цигарите, гласят заключенията от отчетите на английската здравна организация от 2017 и 2018 година През 2019 година английските откриватели предложиха електронните цигари в комбиниране с поддръжка за отвод за всички пушачи, които желаят да спрат с нездравословния табиет. В отчета си от тази година пък Агенцията споделя, че различните устройства за снабдяване на никотин като електронните цигари могат да имат решаваща роля за понижаване на голямата здравна тежест, породена от
тютюнопушенето.

„ Друг отчет на Комитета по просвета и технологии във Англия (Science and Technology Committee), основан на 100 доказателствени данни дава заключението, че в парата на е-цигарите няма обособяване на катрани и въглероден окис. Това са най-опасните съставни елементи на цигарения пушек, който се образува при горенето на тютюна при стандартните цигари, " уточни проф. Момеков.

Националният институт за публично здраве и околна среда на Нидерландия (RIVM) също споделя в собствен отчет, че въпреки и не без риск, използването на системите с нагряване на тютюн води до 10 до 25 пъти по-ниски равнища на излагане на канцерогенни субстанции. Това може да докара до доста усъвършенстван рисков профил всравнение с цигарите.

От Федералния институт за оценка на риска на Германия (BfR) също показват, че въз основата на разбори понижението на токсичните субстанции в аерозола на устройствата с нагряване „ е евентуално да води надлежно до понижение на излагането на тези токсични субстанции. " Едно от най-големите самопризнания за понижената щета на
системата за нагряване на тютюн IQOS е решението на Агенцията по храни и медикаменти FDA от юли 2020 година, в което американският регулатор позволи системата да се предлага на американския пазар като „ тютюнево произведение с модифициран риск ", вид артикул с понижено излагане на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР