Подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителният доход е по-правилен

...
Подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителният доход е по-правилен
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Пенсиите трябва да бъдат актуализирани с осигурителния доход

Подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителният приход е по-правилен и по-справедлив. Това съобщи заместник-председателят на Икономическия и обществен съвет Лидия Шулева пред Българска национална телевизия.

" Това волунтаристично повдигане на минимална пенсия докара до доста съществени диспропорции в пенсионния модел и всичко това задълбочи точно тази неравнопоставеност сред хората, които са се осигурявали на на действителен застрахователен приход и тези, които се обезпечават на минимална работна заплата ", разяснява Шулева.
 Мирослав Севлиевски счита, че Николай Василев става за всичко. Шулева: Великолепен избор Мирослав Севлиевски счита, че Николай Василев става за всичко. Шулева: Великолепен избор
Включително и мен ме изненада. И Ники Василев, и Любо Дацов, и Ради Найденов. И тримата стават за всичко. Това съобщи Мирослав Севлиевск...

Тя изясни, че няма по какъв начин да бъдат обновени пенсиите на всички пенсионери, защото тези, които са пенсионирани при настоящия застрахователен приход не е разумно да получат нарастване с новото преизчисление.

" Много мъчно ще се преживее този потрес, в случай че 10 и повече години пенсиите не са вярно обновени, в случай че внезапно се направи актуализация към 2019 година да вземем за пример. Това ще бъде доста огромен потрес за бюджета. Лично считам, че пенсиите би трябвало да бъдат обновени с осигурителния приход, само че това нарастване да се разпредели в две или три години ", сподели още Шулева.

Според Щерьо Ножаров, стопански консултант в Българска стопанска камара, акцентът за корекцията на бюджета е в подготовката на страната за възможна следваща Коронавирус вълна. Той посочи, че става дума за актуализация на бюджета, а не за нов бюджет.

Актуализацията на бюджета планува нарастване на пенсиите от 1 октомври. Откога и за кого това ще бъде допустимо и по какъв начин ще се отрази преизчислението на пенсиите в бюджета.
 Лидия Шулева: Хората, осигурявали се на най-ниски равнища, би трябвало да си реалокират вноските в Национален осигурителен институт, с цел да получат най-малко минимална пенсия Лидия Шулева: Хората, осигурявали се на най-ниски равнища, би трябвало да си реалокират вноските в Национален осигурителен институт, с цел да получат най-малко минимална пенсия
Бившият обществен министър Лидия Шулева разяснява казусът с втория дирек на обезпечаване и идната индексация на пенсиите. Според...

По думите му казусът е в това, че без да бъдат избрани макроикономическите параметри на осигурителните вноски и оптималния застрахователен приход няма по какъв начин да се пристъпи към фундаментална пенсионна промяна. " Макроикономическият проблем е, че предложенията изискват в допълнение финансиране ", добави още Ножаров.

Той разяснява, че настоящето предложение на държавното управление свива недостига, само че не го отстранява.

" Разговорът е и политически, и експертен. Той се води и в двете среди, защото има няколко разнообразни метода и в годините са прилагани няколко разнообразни метода ", съобщи Ножаров.

Прочетете още по тематиката:
 Задава се нова рецесия, предизвести някогашен министър Задава се нова рецесия, предизвести някогашен министър
Има признаци за наближаваща нова финансова рецесия, а сигналите идват от Европа. Това съобщи пред bTV някогашният политик от Национална движение „Симеон Втори", министър на...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР