Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от недостиг

...
Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от недостиг
Коментари Харесай

392 лекарства липсват в аптеките, МЗ готви законови промени срещу недостига

Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от дефицит на медикаменти.

Това сподели министърът на опазването на здравето Христо Хинков по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето нощес.

Той беше изслушан във връзка липса на медикаменти за лекуване на диабет и на ваксина за бебета, която участва в наложителния Имунизационен календар.

" Предлаганите промени се отнасят до търговията на едро и дребно с лекарствени артикули, паралелния импорт и рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) ", посочи Хинков.

Министърът сподели пред членовете на комисията, че имунизацията за бебета " Хексацима " евентуално ще бъде доставена в края на август или най-късно първоначално не септември.

До 10 август Министерство на здравеопазването и НЗОК ще изготвят инструкции до общопрактикуващите лекари за изчезналата ваксина.

" Към момента на българския фармацевтичен пазар липсват 392 медикамента по лекарско наставление ", заави Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Според него сега те не могат да бъдат доставени в аптеките и надлежно пациентите нямат достъп до тях.

" От тези 392 медикаменти 166 се изнасят ", посочи Костов, като цитира данни от лист, възложен от Изпълнителната организация по медикаментите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР