Подготовката за проекта Канал Истанбул е почти завършена, заяви турският

...
Подготовката за проекта Канал Истанбул е почти завършена, заяви турският
Коментари Харесай

Канал Истанбул - мегапроектът на Турция, тръгва през лятот...

Подготовката за плана " Канал Истанбул " е съвсем приключена, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турция скоро ще организира търг за големия канал и ще постави основите на мегапроекта през лятото, сподели той.


Това е най-големият и стратегически инфраструктурен план, юридически в миналото в Турция, добави Ердоган.


„ Докладът за оценка на въздействието върху околната среда на плана беше приключен с приноса на 56 институции и организации, над 200 учени, медии и нашите жители “, сподели още президента.

" Канал Истанбул " ще служи като интернационален воден път, който ще способства за логистичната мощност и инфраструктура на Турция, като извършва значима функционалност в световната морска търговия.


Каналът ще свързва Черно море на север от Истанбул с Мраморно море на юг. Проектиран е като опция на Босфора и се планува да коства към 75 милиарда TL (9,2 милиарда долара).

Правителството твърди, че по този начин ще облекчи корабоплаването по Босфора, един от най-натоварените морски проходи в света, и ще предотврати злополуки, сходни на неотдавнашния случай в Суецкия канал в Египет.


45-километровият канал ще има потенциал от 160 плавателни съда дневно и се чака да генерира забележителен стопански принос посредством понижаване на директните интервали и разноски, в допълнение към таксите за прекосяване.

На двата бряга на канала се планува построяването и на нови жилищни и индустриални региони с население над 500 хиляди души и свръх съвременна инфраструктура.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР