Подготовката за изборите на 4 април може да се опише

...
Подготовката за изборите на 4 април може да се опише
Коментари Харесай

Цветозар Томов сравни подготовката за изборите с „тъжна балканска реалност“


Подготовката за изборите на 4 април може да се опише като „ тъжна балканска действителност “, разяснява пред БНР социологът Цветозар Томов, някогашен представител на ЦИК. Той бе безапелационен, че няма по какъв начин да се случи имунизирането на членовете на секционни комисии в планувания период.

Време за имунизиране на хората от изборната администрация няма да има. За да се получи имунитет трябват към пет седмици, срокът от първата игла е към 35 дни. Тези пет седмици просто ги няма, тъй като членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март, изясни Томов. И добави: „ За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви през цялото време и не знам какви ще бъдат последствията от него “.

Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат имунизирани, в случай че са членове на СИК, акцентира социологът.

Изобщо не чакам от тези избори друго, с изключение на да извлечем нужния брой поучения по какъв начин не би трябвало да се организират избори по време на пандемия, сподели още някогашният представител на ЦИК. Според него членовете на Централната изборна комисия е трябвало от дълго време да са получили ваксина. Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна изборна комисия, сигурно, предизвести той.

Призива за включване на към този момент преболедували хора в състава на секционните изборни комисии Томов назова „ обезверен зов в празно пространство “.

Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК съгласно Томов наподобява относително рационално. Това обаче единствено по себе си няма да реши казуса с намирането на готови хора за секционните комисии, добави той.

Не ЦИК взема решение кой да влиза в СИК. Това го вземат решение партиите и, както нормално, секционните комисии ще бъдат цялостни с партийни сътрудници, чийто имена ще бъдат импортирани към един месец преди изборите, добави Томов. И посочи, че има сериозен риск „ куцо, кьораво и сакато “ да влезе в съставите на секционните комисии.

Не бих споделил, че виновността е толкоз в ЦИК. Не бяха признати нито едно от рационалните оферти за ремонт на Изборния кодекс, акцентира още социологът. По думите му „ ЦИК работи в тези условия много чинно “, доста чинно чака и здравния протокол за провеждането на изборите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР