Подгорица. Правителството на Черна гора не е приело Предложението за

...
Подгорица. Правителството на Черна гора не е приело Предложението за
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Подгорица. Правителството на Черна гора не е приело Предложението за платформата за посещаване на министъра на външните работи Джордже Радулович в Северна Македония, тъй че министърът трябваше да се върне от Скопие, за където отпътува в сряда, написа Vijesti .

Източник на изданието разкри, че Здравко Кривокапич е споделил на съвещанието на държавното управление, че не е осведомен с визитата и е помолил министъра да го осведоми непосредствено за проектите за визитата.

Министерството на външните работи на Черна гора заяви във вторник, че е планувана среща с висшите чиновници на страната, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и ръководителя на Народното събрание на Северна Македония Талят Джафери.

Радулович пътува до Северна Македония на първото си работно посещаване по покана на сътрудника си Буяр Османи.

Медиите в Северна Македония оцениха, че става дума за дипломатически скандал.

Практиката за приемане на платформи за публични визити след това или след завръщането на чиновници не е нова и е присъща за предходните държавни управления на Движение за права и свободи.

В изказване на външното министерство се споделя, че срещите на Радулович с висши чиновници в Северна Македония „ ще бъдат в допълнение удостоверение за отличните двустранни връзки сред Черна гора и Северна Македония, които се характеризират с първокласен политически разговор, другарство и непрекъсната взаимна поддръжка в границите на районни и многостранни формати за съдействие “.

„ Посещението в Скопие също ще даде опция на министър Радулович да беседва с представители на черногорската диаспора в Северна Македония за методите, по които родината може да способства за реализирането на техните проекти и действия, за опазване на националната и културна еднаквост “, беше оповестено и на уеб страницата на държавното управление.
***
Прищина. Посланикът на Съединени американски щати в Прищина Джеф Ховениер съобщи в изявление пред „ Радио и телевизия Косово “ (RTK) , че е наясно с опасенията на локалните управляващи от основаване на сръбска автономност с изпълнителни пълномощия на север от река Ибър и подсигурява, че няма да допусне основаване на нова Република Сръбска на територията на Косово.

„ Бих споделил, че даже тогава, по времето на Ахтисаари, никой не е имал поради нещо, което ще има различен пласт на ръководство, нещо с изпълнителни пълномощия, нещо, което… Наясно съм с опасенията за нова Република Сръбска. Никой не се интересува от това. Това не оказва помощ на Косово. Не е потребно. Но има някои изгоди във връзка с координацията “, сподели посланикът на Съединени американски щати.

Ховениер акцентира, че суверенитетът на Косово, териториалната целокупност на Косово не са под въпрос. „ Косово е самостоятелна страна. Някои хора може да изберат да се опълчват на това, само че е правилно. Косово е суверенна страна. Някои хора може да изберат да се опълчват на това, само че е правилно. Хората могат да спорят колкото си желаят, само че действителността, обстоятелствата на място приказват сами за себе си “.

Агенция „ Фокус “ напомня, че основаването на по този начин наречената „ Общност на сръбските общини “, произлизащи от Брюкселските съглашения сред Белград и Прищина, е едно от главните претенции на Сърбия, с цел да продължи разговора с Косово под егидата на Европейския съюз, който сега е в задънена улица и не са контрактувани нови срещи поради непримиримите позиции на страните. Това значи фактическа автономност в петте общини със сръбско болшинство над река Ибър, където обаче са съсредоточени няколко стратегически обекта с районно значение, като металургичния колос „ Трепча “, язовира „ Газивода “, както и основната трансформаторна станция „ Валач “.
***
Атина. Извънредното състояние на вътрешния фронт заради снежната стихия тази седмица оказва въздействие върху интернационалните отговорности на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, чието посещаване в Белград тази седмица за присъединяване във Висшия съвет за съдействие беше отсрочено, написа Kathimerini .

Изданието отбелязва, че Атина придава изключително значение на напъните за възобновяване на цялостната функционалност на гръцко-сръбските връзки. В момента се реализират контакти за намиране на нова дата.

Междувременно нараства загрижеността за почти 90 000 гърци, живеещи в по-широкия регион на Мариупол, Украйна, на границата с Донбас, зона на ескалиращо напрежение.

През 2014 година конфликтите в покрайнините на Донбас доведоха до гибелта на няколко етнически гърци. Външният министър Никос Дендиас желае скоро да посети Мариупол, с цел да покаже поддръжката на Гърция за тази отдалечена общественост, до момента в който се прави опит за наново отваряне на гръцкото консулство там.
***
Скопие. Днес в Парламентарния клуб в Скопие, проведена от Съвета на посланиците, ще се организира посланическа кръгла маса на тематика „ Присъединяването на Западните Балкани към Европейски Съюз: дълга (не)завършена история – резистентност на македонския външнополитически курс “, написа вестник „ Независен “ .

По информация на уредниците на кръглата маса ще се извърнат президентът Стево Пендаровски, вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич, министърът на външните работи Буяр Османи, ръководителят на парламентарната комисия по външни работи Антонио Милошоски. На форума ще приказват дипломат Дейвид Гир, началник на делегацията на Европейски Съюз в Скопие, посланиците на Италия, Словения, Франция, Холандия, заместник-ръководители на задачите на посолствата на Германия и Съединени американски щати, както и някогашните посланици Мухамед Халили, Александра Начева-Ружин, Любчо Арсовски, Тихомир Илиевски и Георги Филипов.

„ Предвид актуалността и значимостта на тематиката за бъдещето на страната ни и района, задачата на събитието е продан на отзиви по отношение на присъединението на страната към Европейски Съюз, с който Съветът на посланиците ще способства за обезпечаване на по-широк обществено-политически спор по този значим въпрос “, споделят уредниците.

Кръглата маса на посланиците е годишно, разпознаваемо събитие на Съвета на посланиците, проведено под егидата на президента Стево Пендаровски. Събитието е подкрепено от дипломатическата общественост на страната и към този момент се трансформира в традиция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР