Поддръжката на дома, общественият транспорт и алкохолът са най-евтини у

...
Поддръжката на дома, общественият транспорт и алкохолът са най-евтини у
Коментари Харесай

Ниски цени, но скъпо: Защо не можем да усетим, че стоките у нас са евтини?

Поддръжката на дома, публичният превоз и алкохолът са най-евтини у нас спрямо целия Европейски съюз. Това демонстрира проучване на Евростат.

У нас питателните артикули са 20 % по-евтини по отношение на междинното равнище в Съюза.

По-ниски са цените единствено в Полша и Румъния. Най-скъпа се оказва трапезата в Швейцария - съвсем 70 % над междинното равнище.

При алкохола цените у нас са най-ниски. В България са съвсем на половина на тези в Евросъюза. Докато в Норвегия алкохолът е два пъти по-скъп.

Цените на колите в България са относително високи. Те са едвам 13 % под междинното равнище за Европа.

След нас остават седем страни, като най-евтини са колите в Полша - цената им е 20 % под междинната. А най-скъпо е в Дания.

Репортерът Нели Тодорова и кореспондентът на bTV Новините в Германия Натали Пашева направиха опит със съпоставяне на цените у нас и във Федералната република, с цел да намерят отговор на въпроса: Защо в България въпреки всичко е скъпо, макар че цените са ниски?

Макар статистически цените на храните у нас да са много под междинните за Европа, чувството на хората е друго.

„ Много е скъпо - в действителност най-вече плащаме за храна “, споделя наша сънародница.
Снимка: btvnovinite.bg
Сравняваме с Германия. Там храната е с 2 % над средноевропейското равнище. У нас пък е 20 % по-евтино.
Снимка: btvnovinite.bg
Правим лист с няколко съществени артикули - самун, масло, сирене, картофи, пилешко и брашно. И тръгваме с една и съща сума на пазар - с 20 евро в Германия и с 40 лв. в България.

Сметката в София и в Дюселдорф. У нас за тези артикули похарчваме 25 лв. и 39 стотинки. Докато в немския град парите не доближават, с цел да купим цялостен кг пилешко месо.
Снимка: btvnovinite.bg
И по този начин - в България ни остава ресто от съвсем 15 лв., а в Германия не ни доближават над 6 евро, с цел да купим всичко.
Снимка: btvnovinite.bg
Усещането, че у нас е скъпо идва не от равнището на цените, а от това всъщнст по какъв начин те се отнасят към приходите, споделят икономистите.

„ Тогава, когато имате два пъти по-висока цена на една и съща стока в друга страна, само че имате пет пъти по-високи приходи – естествено, че покупателната дарба там е по-висока “, разяснява икономистът Румен Гълабинов.

Според специалисти след свитото ползване, поради Коронавирус рецесията през предходната година, в този момент следва възкръсване, което, обаче, ще бъде придружено с инфлация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР