Близо девет часа продължи общото събрание на съдиите за избор

...
Близо девет часа продължи общото събрание на съдиите за избор
Коментари Харесай

Близо девет часа продължи общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС


Близо девет часа продължи общото заседание на съдиите за избор на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС). То стартира с час по-късно поради ниския кворум.

След като бе определен ръководител на събранието, съдиите гласоподаваха и за няколко изборни комисии, които идната събота, 25 юни, ще наблюдават и самото гласоподаване. Тогава магистратите ще имат опция да дадат своя избор електронно или с бюлетина. Хартиеното гласоподаване ще е единствено в Съдебната палата в София.

Съдиите би трябвало да излъчат шестима свои представители във Висш съдебен съвет. Кандидатите са 15.

В началото на общото заседание съдиите гласоподаваха кандидатите за членове на Висш съдебен съвет да отговорят на няколко идентични въпроса. Сред тях бяха опцията да има профилирани съдилища (извън тематиката със закриването на настоящия спецсъд), правописа на магистратите, всеки трябваше да каже къде е приключил право и с какъв триумф, както и да показа какво мисли за числеността на парламентарната квота на Висш съдебен съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Всеки претендент разполагаше с 10 минути, в които да развие концепцията си и още толкоз, с цел да дава отговор на въпроси от присъстващите в зала 1 на Националния замък на културата към 200 от близо 2200 съдии в страната. Желаещите да станат членове на кадровия орган акцентираха на проблемите с състезанията в системата, неравномерното натоварване и независимостта на магистратите.

Следващата събота е гласуването. Електронно да подадат своя избор са декларирали 1827 от 2198 съдии. За да бъдат определени членове за Висш съдебен съвет всеки от тях би трябвало да е получил над 50 % от гласовете. Ако това не се случи и за шестимата, тези, които имат под половината от гласовете, отиват на балотаж. Той ще е в неделя, 26 юни. Тогава за определени се смятат претендентите с най-вече събрани гласове. За да е законен изборът, в гласуването би трябвало да са взели участие най-малко половината от имащите право на глас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР