Руските сили са установили пълен контрол върху украинския град Северодонецк,

...
Руските сили са установили пълен контрол върху украинския град Северодонецк,
Коментари Харесай

Русия обяви, че е установила пълен контрол върху Северодонецк


Руските сили са открили цялостен надзор върху украинския град Северодонецк, заяви съветската организация Интерфакс, цитирайки министерството на защитата в Москва, съобщи Ройтерс.

Украински високопоставени чиновници по-рано споделиха, че украинските войски са се изтеглили от града след продължителни сражения.

Северодонецк от седмици беше обсаден от съветски войски в опит на Москва да го овладее. Окупаторите са почнали да постановат съветско ръководство и са назначили командващ, заяви кметът на глада Олександър Стрюк, представен от основаната в Киев организация УНИАН.

Снимка: Ройтерс


Според Стрюк украинските войски към този момент са се изтеглили от Северодонецк и са заели други позиции, само че не посочи какви. Кметът сподели, че към момента има цивилни, които се укриват в химическия комбинат „ Азот “, който беше последната цитадела на украинската опозиция в Северодонецк.

Руската организация РИА Новости съобщи, че „ Азот “ към този момент е под контрола на съветските войски и проруските сепаратистки бойци.

Преди войната популацията на Северодонецк беше към 100 000 души. Кметът сподели, че няколко хиляди локални хора са останали в града.

ТАСС съобщи, че подразделения на самообявилата се така наречен Луганска национална република с поддръжката на съветски сили под командването на военачалник Сергей Суровикин изцяло са освободили Северодонецк и селището Боровское.

Снимка: Ройтерс


Проруските сепаратисти оповестиха, че в този момент силите на Москва нападат Лисичанск, последният огромен град, държан от украинците в Луганска област и град близнак на Северодонецк. Той е на другия бряг на река Северски Донец.

Падането на Северодонецк, който в този момент е унищожен, е най-голямата победа на Русия откогато завладя Мариупол предишния месец, показва Ройтерс. Това трансформира театъра на бойните дейности в Източна Украйна, след седмици, в които огромното преимущество на Москва в огнева мощ й донесе муден прогрес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР