Под съд е дадено решението на Комитета за наблюдение на

...
Под съд е дадено решението на Комитета за наблюдение на
Коментари Харесай

На съд отиват мерките срещу мръсния въздух

Под съд е обещано решението на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) кои български общини ще получат европейско финансиране за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Жалби в Административния съд в София са подали кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев и сътрудника му от Русе Пламен Стоилов. И двете общини бяха отрязани от достъп до пари по Приоритетна ос 5 на ОПОС. С решението си Комитетът на процедура ги лишава от значима безплатна помощ в битката против замърсяването от битовото отопление.

Както „ Труд “ писа, 7 общини бяха утвърдени и сред тях ще бъдат разпределени 111 милиона лв. от Брюксел. Това са Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София (виж карето). Местните управи, за които пари няма, са 17, като измежду тях са Русе и Горна Оряховица.

Горна Оряховица

Пред „ Труд “ кметът на Горна Оряховица удостовери, че е обжалвал пред Административния съд в София две решения на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда ”.

Първото е отпадането на една от допустимите ограничения – слагането на електростатични филтри на комините, които съгласно специалистите са най-бързо използваната и ефикасна мярка за България. Попитан дали това ограничаване не се постанова от Брюксел, кметът сподели: „ Никой не ни постанова. Мерките си ги пишем в България ”.

Второто е недопускането на Горна Оряховица до самото еврофинансиране, макар че градът непрекъснато е в топ 3 за най-запрашен въздух у нас.
 Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев
„ Не се оспорва методиката, по която са избрани за финансиране общините, само че някои от въведените данни са неточни и по този начин се ощетява Горна Оряховица. Не съм склонен с изчисленията. Публично беше оповестено, че общините не са попълнили вярно апликационната форма с данните. Истината е, че на нито една локална администрация не е предоставяна такава форма. Таблицата е попълнена от чиновници в екоминистерството с данни въз основата на препоръчаните от общините ограничения за справяне с казуса. Когато има апликационна форма, като се изключи че в нея се нанасят съответни и достоверни данни, тя се подписва персонално от кмета ”, изясни Добрев. Той уточни, че в тази ситуация с ръководената от него община в графата за извършител на замърсяването не е маркирано, че това е битовото отопление.

Втората неточност е, че всички останали общини са с въведен брой поданици, пострадали от нечистия въздух. Само за Горна Оряховица са посочени брой семейства. Така в тази рубрика вместо над 40 000 поданици са вписани 12 600 семейства и това фрапантно смъква коефициента на общината и тя отпада от Топ 7.

„ Ако данните бяха въведени правилно, Горна Оряховица сигурно щеше да откри място измежду бенефициентите и да разчита на към 8 милиона лв. за ограничения, с които да понижи запрашеността на въздуха “, изясни още Добрев.

Русе

Кметът на Русе Пламен Стоилов също изясни пред „ Труд “ за какво не е склонен с отказването на еврофинансиране на общината. Юристите на локалната администрация са намерили други пробойни в решението на Комитета за наблюдаване на ОПОС и апелират точно по тях. А те са, че няма по какъв начин да бъдат одобрявани общини, откакто в действие още не е влезнала Националната стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024, която бе показана през септември.

„ Акцентираме върху обстоятелството, че планът за Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух е оповестен за публично разискване на 1 ноември в портала за публични съвещания в интернет. Това разискване е завършило на 5 декември. А решението, което оспорваме, е взето на 12 ноември. Според нас е неприемливо да се приема решение за одобрение на критерии за сходство с стратегия, която към момента не е настояща, поради незавършилото й публично разискване “, сподели Пламен Стоилов.
 Кметът на Русе Пламен Стоилов Кметът на Русе Пламен Стоилов
Според него община Русе има време да актуализира своята настояща стратегия за по-чист въздух по отношение на националната.

Кметът добави, че Русе е измежду градовете със нечист въздух – броят превишени стойности за средноденонощните правила в границите на календарната година за 2016 са 77, за 2017 година са 71, а за интервала януари – ноември 2018 година е 57. А оптималният брой денонощия със повишени равнища би трябвало да е не повече от 35.

„ Мерки за възстановяване на въздуха би трябвало да се ползват по едно и също време във всички общини, където има замърсяване. Не може да се смята за отговорно приоритет да са единствено претендентите, които покриват административните условия, без да се регистрират действителните потребности на общините. Трябва да се дава еднакъв късмет за европейско финансиране “, сподели още кметът.

Наложените ограничавания

Общините са определени по избрани критерии. Сред главните е да бъде налице настояща стратегия за битката против мръсния и избрани наднормени равнища на замърсен въздух. 17 общини не бяха утвърдени за финансиране, а седемте би трябвало да подпишат контракти с Управляващия орган (УО) на ОПОС към Министерството на околната среда и водите. Спуснатите от там условия са, че тактиките на общините би трябвало да са на два стадия. Първият е изследователски – т.е. да се набележат съответните ограничения, които всяка локална администрация ще заложи. Но и ограниченията са лимитирани. Старите печки на твърдо гориво (дърва, въглища), могат да се сменят с такива на пелети или различен тип биомаса, уреди на ток (климатици), или определените семейства да бъдат включвани към мрежи на парно или природен газ, където има такива.

Проблемът е, че в парите от Брюксел е заложено присъединение към газоразпдетелитени или топлофикационни мрежи единствено, в случай че до постройката има тръби. Дори и тогава това е най-скъпата част.

Много скъпо за България излиза и отоплението на пелети – в случай че на дърва едно семейство може да изкара зимния сезон с към 600 лв., то с пелетите сметката отива на 1500 лева Нужно е и настрана помещение, където да се складират. А с климатик фактурата за ток се покачва най-малко двойно.

Още не е ясно и по какъв начин ще аплайват семействата, които желаят да сменят метода си на отопление.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР