Почти всяка нощ сънуваме сънища, но невинаги можем да ги

...
Почти всяка нощ сънуваме сънища, но невинаги можем да ги
Коментари Харесай

Защо сънищата се забравят бързо?

Почти всяка нощ сънуваме сънища, само че не всеки път можем да ги запомним. Най-често, пет минути откакто се събудим, забравяме най-малко половината от наличието му. А след 10 минути не можем да си спомним съвсем 90% от наличието на съня.
Какви са стадиите на съня?
Сънят може да се раздели на две категории: бърз и муден. Мозъкът минава през разнообразни стадии.

В началото, откакто заспите, сърцето стартира да бие по-бавно, човек диша по-дълбоко и последователно навлиза във етапа на дълбокия сън. От физиологична позиция всички параметри на тялото по време на етапа на дълбокия сън доближават своя най-малко. Но час и половина след заспиването навлизаме във етапа на REM съня. Тогава можете да обърнете внимание на бързото придвижване на очните ябълки под клепачите.

Този цикъл продължава към два часа, след което тялото още веднъж минава в бездънен сън. Сънищата могат да се появят на разнообразни стадии, само че по-често сънищата се сънуват точно във етапа на REM съня.

 

 
Защо забравяме сънищата си?
Няма прецизен отговор, само че някои от аргументите могат да включват нарушавания на съня, банкет на медикаменти, които редуцират REM етапа (сред тях са антидепресантите). Освен това късата или изчезнала REM фаза на съня може да повлияе на забравянето. Това е по този начин, тъй като точно по време на REM съня имаме най-ярките и цветни сънища, които е по-вероятно да бъдат запомнени. Но във етапа на дълбокия сън физиологичните цикли са прекомерно мудни, с цел да запомним каквото и да било.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР