Почти всички предупреждения за тежката съдба, която очаква планетата, бяха

...
Почти всички предупреждения за тежката съдба, която очаква планетата, бяха
Коментари Харесай

Петери Талас, генерален секретар на Световната метеорологична организация, пред „Труд“: Климатът ще става все по-свиреп

Почти всички предизвестия за тежката орис, която чака планетата, бяха изказани преди и по време на международната среща за климата в полския град Катовице в края на предходната година. Тя удостовери, че не сме се справили с световното стопляне, което трябваше да се ограничи до 2 градуса. Нивата на парниковите газове са рекордни и температурите порастват стремглаво, а ние сме последното потомство, което ще може да направи нещо по въпроса. Какво може да реши световните климатични проблеми и по какъв начин ще се отрази това на нас в България – дава отговор генералният секретар на Световната метеорологична организация финландският метео­ролог Петери Талас.

– Г-н Талас, съгласно годишния отчет за положението на климата най-топлите 20 години в историята са били през последните 22 години. Топ 4 са в интервала 2015-2018 година Какви ще бъдат следствията, в случай че тази наклонност на стопляне продължи?
– Концентрациите на задържащите топлота парникови газове в атмосферата са на рекордни равнища и се чака новите излъчвания да се покачат тази година. В същото време въглеродният диоксид, който е главният парников газ, остава в атмосферата и океаните в продължение на доста стотици години. Това значи, че дълготрайната наклонност на изменението на климата, която следи през последните няколко десетилетия, ще продължи. Последните четири години бяха най-горещите в историята, с доста нови дневни температурни върхове, засечени по цялото земно кълбо, както и с редица рискови горещи талази. Но не става дума единствено повишението на температурите. Покачването на морското ниво продължава, излагайки ниско разположените крайбрежни региони на повече щормови талази и крайбрежни наводнения. Арктическият морски лед продължава да се топи. Виждаме и по-свирепо време. Говорим особено за по-интензивни горещини и превалявания. Очаква се всички тези процеси да продължат.

– Предупредихте, че температурите на планетата ще се покачат с още градус в идващите години. Какво значи тази разлика и по какъв начин ще повлияе на елементарния човек, който не счита, че осезаемата смяна на климата ще го засегне директно?
– Средните световни температури към този момент са към 1°C по-топли, в сравнение с са били по времето на прединдустриалната ера. Въздействието от тази смяна към този момент следим. Проявленията са към този момент описаните процеси на все по-екстремно време, топенето на глетчерите и арктическите ледове, и покачването на морското ниво. Ако наклонността се резервира и температурите се повишат с още един градус над настоящия, тогава следствията ще бъдат още по-сериозни. Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), който бе показан по-рано тази година, планува, че световно стопляне с два градуса ще докара до цялостно заличаване на всички коралови рифове по света. Те не са просто туристическа атракция – извънредно значими са за равновесието на екосистемите, само че също така и за стопанските системи по света. Още един градус по-топло време от настоящето също по този начин ще повлияе на биоразнообразието във връзка с насекомите и на животинския свят. Ще има и доста отражение върху човешкото здраве. Така, да вземем за пример, горещите талази, на които ставаме очевидци непрекъснато, могат да окажат съществено въздействие върху по-възрастното и младото население на планетата. Допълнителният градус също се чака да направи наводненията още по-унищожителни в доста елементи на света, в това число и в Европа. Причината за тях, ще са все по-тежките превалявания, които ще падат.

– Според изследванията феноменът Ел Ниньо ще е слаб при започване на актуалната година, което може да докара до още по-топло време, в сравнение с през 2018. Тогава имаше съществени горещи талази в Европа. В тази връзка какво да чакаме през 2019-а?
– Засега Световната метеорологична организация планува слаб Ел Ниньо. Не чакаме да бъде по-силен от мощния естествен феномен, който се случи през 2015-2016 година Но даже слаб Ел Ниньо е прекомерно евентуално да усили световните междинни температури. Още фактори също имат отношение към климата в Европа, с изключение на упоменатият феномен. На този стадий е мъчно да предвидим дали горещите талази ще са по-силни, макар че трендовете са в тази посока. За благополучие, метеорологичните служби работят все по-задълбочено със здравните управляващи, с цел да издават предизвестия за рисково време. Тези системите за ранно предизвестие са мощен метод да се защитим и да се предпазим от рискови феномени. Що се отнася до България – националната ви метеорологична работа (б.а. – Националният институт по метеорология и хидрология) е виновна за наблюдението на метеорологичните процеси.

– Как дребни страни като България би трябвало да работят, с цел да предотвратят отрицателните последствия от климатичните промени? Според прогнозите на специалистите от Световната банка за нашата страна факторът беднотия в допълнение ще изостри отрицателните резултати от рисковите метеорологични феномени, а ние сме най-бедната страна в Европейски Съюз.
– Инвестирането в системи за ранно предизвестие е един от методите да понижим вредите, които могат да бъдат нанесени на живота и здравето на хората, само че и на стопанските системи. По този метод, предварителните сезонни прогнози за температури и преваляванията са доста потребни за чувствителни към климата браншове като да вземем за пример земеделие, енергетика и ръководство на водите. За страдание изменението на климата оказва негативно влияние върху най-бедните пластове на обществото. Следователно краткосрочните разноски за понижаване на излъчванията на парникови газове би трябвало да се съпоставят с дълготрайните стопански изгоди от дейностите по прекъсване на промените в климата.

– Преди международната среща за климата в полския град Катовице казахте, че не сме подготвени да се надигнем против промените на климата и да намерят решение – виждате ли в този момент решение на тази обстановка?
– Предвижда се, че сегашните равнища на парникови газове ще доведат до нарастване на температурите с от 3 до 5 градуса. Вече е повече от ясно, че светът не може да реализира задачите на Парижкото съглашение, съгласно които покачването на температурите трябваше да се ограничи до 2°C. Има неотложна нужна от дейности и няма време за губене. За благополучие има доста евентуални решения. Възобновяемата сила като слънчевата в този момент е доста по-евтина и по-надеждна. Сега има доста други благоприятни условия за „ екологизиране ” на нашите транспортни системи и градската инфраструктура. Правителствата, локалните управляващи, предприятията и частни лица – всички имат роля, която играят в тези процеси.

– Ние сме първото потомство, което схваща изцяло климатичните промени и последното потомство, което ще може да направи нещо по въпроса – това са ваши думи, само че дали можем да осмислим това състояние?
– Трябва да ни е грижа за идните генерации, а не да мислим единствено за себе си. Борбата с изменението на климата може да докара до краткосрочни неудобства и смяна на нашия метод на живот, само че това е в интерес на нашите деца, нашите внуци и генерации след тях.

– Оправдаха ли се вашите упования след договарянията в Полша?
– Преговорите на Организация на обединените нации за климата в Полша приключиха с приемането на набор от насоки за използване на Парижкото съглашение за изменението на климата от 2015 година Световната метеорологична организация се причисли към коментара, изработен от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш в края на договарянията в Катовице. „ Отсега нататък петте ми целта ще бъдат: упоритост, упоритост, упоритост, упоритост и упоритост ”, съобщи Гутереш при закриването на срещата. „ Амбиция в ограничението на промените. Амбиция в адаптирането към тях. Амбиция в региона на финансите. Амбиция в техническото съдействие и създаване на потенциал. Амбиция в софтуерните нововъведения ”, добави той. Световната метеорологична организация ще даде научни препоръки на генералния секретар на Организация на обединените нации преди срещата на върха по въпросите на климата, която той насрочи за септември 2019 година

Нашият посетител
Петери Талас е роден през 1961 година в Хелзинки, женен, с пет деца. Финландският метеоролог е общоприет секретар на Световната метеорологична организация (СМО) за интервала 2016–2019 година Бил е общоприет шеф на Финландския метеорологичен институт от 2002 до 2016 година, като се изключи 2005-2007 година като началник на отдел в СМО.
Има докторска степен по метеорология в Хелзинкския университет през 1993 година От 1998 година е професор по екологични науки в Университета в Куопио. Започва кариерата си в Финландския метеорологичен институт през 1985 година и работи като откривател, началник на план, проучвателен началник и професор по научни проучвания от 2001 година насам.
Работата му е обвързвана с изследвания на озона и ултравиолетовите лъчи, световните промени в Арктика и развиването на ново потомство сателитни стратегии.
Талас е единственият финландски откривател, взел участие в представянето на отчета за климата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени в Женева на 8 октомври 2018 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР