Почти половината от страните- членки на ЕС са с намаляващо

...
Почти половината от страните- членки на ЕС са с намаляващо
Коментари Харесай

Българското население ще се стопи с една пета до 2040 г.

Почти половината от страните- членки на Европейски Съюз са с намаляващо население.

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
Броят на заетите през 2017 година се усилва с цели 133 хиляди

Все повече хора се причисляват към пазара на труда, а безработицата пада до 6.2%, демонстрират данните на Национален статистически институт
15 мар 2018
МВФ: По-ефикасни обществени институции са основни за ускорение на икономическия напредък

Застаряването на популацията и емиграцията постановат преосмисляне на метода, по който държавното управление разпределя бюджета
22 фев 2018
Защо някои райони в България се развиват, а други не

Уроци от двадесетте най-активни центрове от икономическата карта на ИПИ
26 яну 2018
България понижава и остарява

Страната е с втората най-ниска междинна дълготрайност на живот измежду страните - членки на Европейски Съюз
15 ное 2017 Населението на България ще продължи да понижава и през идващите две десетилетия. Това едва ли е непредвидена вест за множеството хора, само че последната прогноза за демографското развиване на страната, направена от Българска академия на науките, доближава до още по-песимистични заключения. Очакванията на специалистите са през интервала сред 2015 и 2040 година популацията на България да се намали с 20%, до малко над 5.7 млн. души. За съпоставяне, най-негативната прогноза на Националния статистически институт (НСИ) е за спад от 1.1 млн. до 6.06 млн души за същия интервал.

Прогнозата за демографското развиване на България е направена от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките по поръчка на Министерския съвет. Днес тя беше прегледана на съвещание на държавното управление, като към момента не е оповестен цялостният текст на документа.

Основните заключения

Очакванията на специалистите от института са отрицателните демографски трендове да останат без смяна през идващите две десетилетия. Дори прогнозите за по-ниска смъртност да се осъществят, даже да се раждат повече деца, абсолютният брой на популацията ще продължи да се свива. Българска академия на науките залага на темпове сред 20 и 25% според от другите оптимистични или отрицателни хипотези.

Освен спад на абсолютния брой на популацията специалистите от Българска академия на науките чакат и промени в структурата му. Делът на младежите до 20 години ще се резервира, само че този на възрастните над 65 година " ще нарасне доста ". България и в този момент е една от страните с най-голям дял на възрастното население, а задълбочаването на този проблем ще докара до голям брой опасности. Един от тях е обвързван с пазара на труда, защото работната мощ ще понижава. Успоредно с това по-малкият брой работещи ще би трябвало да обезпечи обществена поддръжка за все по-голям брой възрастни, което слага обществените финанси под риск.

Тези фактори са " регистрирани и адресирани в стратегическите и оперативни документи за осъществяване на демографската политика в България ", написа в прессъобщението на Министерския съвет. В същото време казусът не е нов и за него се приказва от години, само че явно отразяването му в стратегическите документи досега не е трансформирало цялостната картина.

Полуобезлюденият континент

Негативните демографски трендове не са присъщи единствено за България. Според данни на Евростат още 11 страни от Европейски Съюз са с влошаващи се индикатори до 2040 година Например упованията за понижението в Литва и Латвия е най-сериозно - от надлежно 27% и 19.5%. Прогнозата на европейската статистика за България е за спад на популацията от 17.6%. Очакванията за Словения и Чехия пък са релативно положителни - прогнозите са там популацията да остане без промени до 2040 година
В другия завършек на класацията са западноевропейските стопански системи. На първо място е Люксембург с упованията за 53% растеж на популацията през идващите 20 години, въпреки че в безспорни стойности смяната се равнява на едвам 298 хиляди души. Европа обаче може да разчита на Швеция и Норвегия, при които прогнозите са за нарастване на популацията от над 20% до надлежно до 12 млн. и 6.3 млн. души.

В безспорни стойности най-голямо е предстоящото покачване във Англия (10.1 млн. души), само че би трябвало да се има поради, че прогнозата евентуално е направена преди Brexit.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР