Почти половината от ползащите услуги на Българския червен кръст (БЧК)

...
Почти половината от ползащите услуги на Българския червен кръст (БЧК)
Коментари Харесай

Почти 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

Почти половината от ползащите услуги на Българския червен кръст (БЧК) хора над 60-годишна възраст имат компютър и влизат в интернет, всеки трети от тях употребява е-поща. Пенсионерите, обгрижвани от " Каритас България ", са доста по-назад в потреблението на технологиите.

Това са част от резултатите, до които стигна първият стадий от изследването на отношението на възрастните хора към потреблението на актуалните технологии, както и на техните потребности от помощ в дома. Проучването е част от европейски план за създаване на виртуален помощник за интензивно стареене, който ще съставлява интегрирана система от обособени модули и софтуерни приложения, напълно съобразени с потребностите на неговите ползватели. В България планът се реализира от Балканския институ за обществена политика.

Изследването се организира по едно и също време в Австрия от Европейската федерация на възрастните хора, в България от Българския червен кръст и " Каритас България " и в Словения от Университетския институт за рехабилитация. То обхвана извадка от 498 индивида към и най-много над 60-годишна възраст.

Смартфоните измежду възрастните хора, за които се грижат БЧК и " Каритас България ", са необичайност - те избират да употребяват мобилни телефони от остаряло потомство. Сравнително едва публикувани измежду тях са интернет основаните приложения за връзка като WhatsApp, Skype, Viber, Messenger.

В България всички възрастни хора, обхванати от двете обществени организации, имат тв приемник, малко повече от половината – радио. Повече от две трети от тях си мерят кръвното налягане или кръвната захар сами.

При интервюираните пенсионери в Словения ситуацията е сходно с това в България. Връстниците им в Австрия обаче са доста по-добре осведомени с технологиите - съвсем всички употребяват компютър, интернет и имейл. Възрастните австрийци с компютър даже са повече от тези с тв приемник, а една трета имат профили във " Facebook ".

Повече от половината възрастни хора, интервюирани в Австрия, България и Словения, имат самочувствието да са на " ти " с технологиите. Дванадесет на 100 се плашат от тях. Почти две трети обаче са подготвени да се учат, с цел да са в крайник с времето. Цели 39% от изследваните настояват, че усвояват новостите с лекост.

Очаквано, по-отворени за актуалните технологии са най-младите измежду възрастните хора – тези под 65 година Значителен е делът на пенсионерите сред 66 и 70 година, които употребяват компютър – съвсем 74%. Повече от половината от над 70-годишните също работят с компютър. Почти толкоз хора употребяват интернет и имейл. Почти всеки пети от тях обаче не знае какво е смарт часовник.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР