Почти ме е страх да ти призная как се държахме

...
Почти ме е страх да ти призная как се държахме
Коментари Харесай

Гордост и предразсъдъци: измислената любов на Джейн Остин

„ Почти ме е боязън да ти призная по какъв начин се държахме с моя ирландски другар. Представи си най-развратното и шокиращо държание: танцувахме дружно и седяхме един до различен... “, написа на сестра си Касандра младата Джейн Остин. Тези танци са били за нея задоволителен мотив, с цел да измисли любовта си и да откаже на всички същински претенденти за сърцето ù.

Първи усещания

Джейн Остин е родена през 1775 година, в многодетното семейство на безпаричен духовник, в графство Хемпшир. На 18 години тя към този момент танцува на провинциални балове и въпреки да не е ослепителна хубавица, всички са сигурни: в случай че не на този бал, то евентуално на идващия това сладко, очарователно момиче ще получи предложение за брак.

Това би било по този начин, в случай че на един от баловете тя не среща красивия ирландски студент Том Лефрой. Той идва, с цел да посети чичо си, който заплаща за неговото образование. Те „ танцуват дружно и седят един до различен “, по-късно Том се връща в Лондон, а сантименталната и впечатлителна Джейн взема решение, че ще го обича цялостен живот. Джейн разказва любовта си в ръкописа „ Първите усещания “ , а вечер го чете на сестра си. Целият свят се е свил, умалил се е и не съществува нищо отвън Том. Това постоянно се случва на младите девойки. Може би не любовта, а младостта е сляпа?

По-късно обаче „ Първите усещания “ ще бъдат осмислени от Джейн, модифицирани и ще се трансфорат в добре познатия разказ „ Гордост и предубеждения “ .

Времето тече, само че от Том няма нито писмо, нито знак и наподобява той няма да се върне. Джейн обаче продължава да го обича, да се надява и най-важното – да написа. Когато ù споделят, че Том е приключил университет и се е оженил за богата наследница, тя към този момент е има два написани романа. Новината за брака на Лефрой надълбоко я огорчава и в този миг Джейн взема решение, че отсега нататък единствено ще твори.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР