Почти година след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, повечето

...
Почти година след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, повечето
Коментари Харесай

Политико: Има напрежение между Лукойл и Кремъл, но компанията е далеч от дисидентството

Почти година след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна, множеството съветски енергийни компании са парии в Европейски Съюз - като се изключи " Лукойл ", който продължава да ръководи стотици бензиностанции и рафинерии, а компанията към момента е част от индустриални лобистки групи в Брюксел.

Но вероятностите пред Европейски Съюз за втората по величина петролна компания в Русия са все по-заплашени, защото глобите против съветския недопечен нефт и петролни артикули влизат в действие и съмненията за всеки бизнес, обвързван с Москва, нарастват.

Първите 10 месеца от войната бяха много положителни за " Лукойл ", пишат от " Политико ", цитира Днес.бг.

Докато Европейски Съюз наложи наказания против компании, в това число " Газпром петрол ", " Роснефт " и " Транснефт ", частната " Лукойл " остана значително невредима.

" Лукойл има доста положителни лобита... те имат тласъци в Брюксел и в цяла Европа ", споделя Мартин Владимиров, старши енергиен откривател в мозъчния концерн Център за проучване на демокрацията в България, пред " Политико ". " Те убедиха европейските политици, че " Лукойл " поддържа Украйна и управлението на " Лукойл " е срещу войната. "

Той регистрира чиста облага от 648 милиарда рубли (8,6 милиарда евро) през първите девет месеца на предходната година, повече от два пъти повече от същия интервал на 2021 година Но оцеляването е обвързвано с деликатна работа както в Москва, по този начин и в Брюксел.

Публично компанията имаше хладна реакция във връзка с войната. В изказване от март бордът на шефовете на " Лукойл " изрази своята " дълбока угриженост по отношение на трагичните събития в Украйна " и прикани за " най-скорошно преустановяване на въоръжения спор ". Тя повтаря тези възгледи и в имейл до " Политико ".

" Има напрежение сред Кремъл и " Лукойл ", на мнение е Владимиров, " само че в никакъв случай в фантазиите си не бих нарекъл " Лукойл " дисидентска компания – няма съветска петролна компания, която да не е получила статута си без подкрепи от Кремъл. "

Основателят на " Лукойл " Вагит Алекперов получи медал за заслуги към отечеството от съветския президент Владимир Путин през май, месец откакто се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф. Действие, последвало глобите от голям брой юрисдикции, в това число Австралия и Канада, както и Обединеното кралство. Въпреки че нито Алекперов, нито " Лукойл " са били обект на наказания от Европейски Съюз, компанията е под глобите на Съединени американски щати от 2014 година

През септември ръководителят на " Лукойл " Равил Маганов падна от прозореца на московска болница в същия ден, когато Путин беше на посещаване там, с цел да отдаде последна респект на Михаил Горбачов, който умря малко по-рано. Компанията сподели единствено, че той е " умрял след тежко заболяване ".

" Вероятно може да се заключи, че настоящето ръководство ще бъде още по-свързано с Кремъл ", споделя Аднан Ватансевер, старши учител и енергиен специалист по Русия в Кралския лицей в Лондон.

" Лукойл " отхвърли да бъде под въздействието на която и да е страна, като сподели в изказване: " Лукойл " е интернационална частна компания без държавно присъединяване. Тя не взе участие в никакъв политически развой в която и да е страна, в която участва. "

Скривайки се на видно място

Ясно е, че " Лукойл " се третира по друг метод от неговия държавен противник " Роснефт ", който беше обиден от възбрана на Европейски Съюз за дългово финансиране и чийто изпълнителен шеф Игор Сечин е под глобите на Европейски Съюз като " един от най-влиятелните членове на съветския политически хайлайф ".

Докато огромните съветски енергийни компании са обект на вътрешни полемики в Европейски Съюз по отношение на глобите, " сега нямаме такива диспути " за " Лукойл ", казна посланик от страна от Европейски Съюз, участващ в такива диалози. Втори посланик удостовери, че договарянията за " Лукойл " са в застой.

Лобисти от съветски субекти бяха отстранени от регистъра за бистрота на Европейски Съюз и публично им беше неразрешен пряк достъп до институциите на блока, само че " Лукойл " към момента участва непряко. Компанията е част от минимум три асоциации-членки на Европейски Съюз, съгласно регистъра за бистрота на Комисията, най-известната от които е FuelsEurope, лобистката група в промишлеността.

Мениджърът по връзките на FuelsEurope Ален Матурен удостовери, че " Лукойл " към момента е част от органите за взимане на решения на групата, взе участие интензивно в работните групи по политиката и внася постоянен членски импорт.

Но той прибавя, че компанията е била " извънредно дискретна " след нахлуването на Русия и " не се е опитвала да се възползва от това, че е член, с цел да прокара нещо напред ", обвързвано с войната. След като " Лукойл " разгласява изказването си през март, няма " по-нататъшни полемики " за пускане на компанията от лобито, споделя Матурен.

" Комисията няма никаква роля в метода, по който външните организации избират да развиват своето участие ", изяснява чиновник на Европейски Съюз, добавяйки: " Правилата са ясни – единствено регистрирани представители на ползи могат да се срещат с нашите основни лица, вземащи решения, и такива срещи се разгласяват онлайн. "

" Лукойл " съобщи, че " се ангажира в разговор с държавните артисти в страните, в които прави активност, извънредно по въпроси, свързани с главния бизнес, екологични и обществени аспекти от него, и енергийна сигурност " в сходство със закона.

Добре усъвършенствана тактика

Преди войната " Лукойл " беше добре позициониран на пазара на Европейски Съюз, притежавайки три огромни рафинерии в Италия, България и Румъния и 45% дял в друга в Холандия, стотици бензиностанции от Румъния до Белгия и печелившо основана в Женева комерсиално поделение, наречено Litasco.

Но този бизнес се промени, когато стартира войната.

Бивш чиновник на Litasco разказва пред " Политико " по какъв начин на 24 февруари в този момент някогашният основен изпълнителен шеф на комерсиалната компания Назим Сюлейманов " пристигнал на комерсиалния етаж и произнесъл тирада, казвайки: " Ще бъде тежко време, само че компанията мина през бурните 90-те години в Русия, а това ще бъде по-малко мъчно ".

Litasco беше " надълбоко обиден " от войната, защото банките изтеглиха кредитните си линии, което сътвори зейнала ликвидна рецесия, сподели вътрешен човек. " Лукойл " беше заставен да отдели " 1 милиард $ или повече ", с цел да почисти отговорностите на своя търговски клон. Сега компанията търгува единствено с съветски артикули от изкопаеми горива и обмисля пренасяне на цялостен работен ден в Дубай, прибавя той.

Служителят в последна сметка напуща, като споделя: " Не желая да работя за страна парий " и прибавя, че множеството чиновници в Швейцария също са напуснали.

" Лукойл " е едно от най-известните съветски търговски представителства в Европа с помощта на своята верига от бензиностанции, украсени с аленото лого на компанията. Тази активност също беше обект на рецензии.

Неправителствената организация Promote Ukraine изпрати протестиращи до бензиностанциите на Лукойл в Брюксел, с цел да увеличи осведомеността за съветските връзки. " Като цяло потребителите даже не знаеха, че това е съветска компания ", споделя Оксана Булда, деятел от неправителствената организация, добавяйки, че щом хората схванат, мнозина са споделили, че ще спрат да се зареждат от " Лукойл ".

" Ние нямаме нищо общо с това, което се случва в Украйна ", дава отговор на собствен ред притежателят на станция на " Лукойл " в Брюксел, като прибавя, че бизнесът му значително не е бил обиден от войната. Въпреки това притежателите на бензиностанциите заплащат хонорари на " Лукойл ".

Собственикът споделя, че не счита да сменя марката, което би било мъчно заради съглашение за франчайз. " Това е добра опция ", споделя той.

Кампанията против " Лукойл " имаше прочут успех; белгийският град Льовен през септември лиши лицензите на локалните бензиностанции.

Бизнесът с рафинериите също претърпя удар. Този месец " Лукойл " продаде сицилианската си рафинерия ICAB под напън от страна на италианския министър председател Джорджия Мелони, която беше подготвила проекти да я сложи под държавно настойничество, в случай че не бъде продадена.

Българското изключение

Позицията на " Лукойл " е най-сигурна в България, където дълго време оперира като квазимонополист с голяма политическа власт.

Компанията „ постоянно се счита за инструмент за канализиране на геополитическия дневен ред на Кремъл заради своите " мощни мрежи на въздействие и монополна позиция " в страната, на мнение е Ивайло Мирчев, български народен представител от демократичната партия " Демократична България ".

Когато страните от Европейски Съюз предходната година се съгласиха да забранят вноса на съветски недопечен нефт по море, считано от 5 декември, България се бори настойчиво, с цел да завоюва двегодишна дерогация, която " бе предоставена, с цел да се подсигурява сигурността на доставките " на страната, споделя чиновник на Европейски Съюз.

Владимиров назова освобождението " нарушаване на законодателството на Европейски Съюз за конкуренцията ", което ще усили облагите на " Лукойл " и добави: " През последните две десетилетия Лукойл въплъщава завладяването на страната в България. "

Бургаската рафинерия на " Лукойл ", която обезпечава 50% от потреблението на гориво в България и съставлява 10% от Брутният вътрешен продукт на страната, ще бъде " златна мина ", откакто глобите на Европейски Съюз против съветските рафинирани артикули влязат в действие на 5 февруари, споделя Юджийн Линдел, началник на рафинирания артикули на енергийната консултантска компания FGE.

Горивата и петролните артикули обаче са предопределени за вътрешния пазар и могат да се изнасят единствено за Украйна. Владимиров сподели, че Лукойл продава 32 000 барела газьол - тип дизел - на Украйна дневно и предизвести, че има " доста висок риск " от контрабанда към други страни от Европейски Съюз. " Лукойл " отговори: " Компанията не наблюдава къде отиват нейните артикули, откакто бъдат продадени. "

Но и в България времената за " Лукойл " се трансформират.

Българският парламент одобри закон, който разрешава на държавното управление да поеме контрола над бургаската рафинерия при положение на опасност за националната сигурност. Въпреки че " може да се твърди, че това... е понижило доста властовата позиция на " Лукойл ", изяснява Мирчев пред " Политико ", държавната самодейност за надзор върху рафинерията е " най-консервативният вероятен метод " със комплицирано осъществяване.

През ноември " Лукойл " подписа договорка с държавното управление да трансферира счетоводството на своите български интервенции от Швейцария в България и да стартира да заплаща по-високи налози в страната. През 2021 година Лукойл е платил едвам 3,5 млн. лева (1,8 млн. евро) налози, до момента в който тази година държавното управление чака сред 600 млн. лева и 700 млн. лева

В последна сметка ще бъде мъчно за " Лукойл " да резервира европейските си активи в средносрочен проект, на мнение е Александра Прокопенко, самостоятелен анализатор и някогашен чиновник на Руската централна банка.

" Петролните компании са големи данъкоплатци в Русия и не считам, че европейските клиенти и европейските управляващи ще толерират, че компания с съветски корени прави облаги в Европа и по-късно заплаща налози в Русия … това е невероятно ", сподели тя. " Аз не съм сигурен, че Лукойл може да остане в Европа, без да отреже съветските си корени. "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР