Почти година след инвазията, която трябваше да продължи седмици, Владимир

...
Почти година след инвазията, която трябваше да продължи седмици, Владимир
Коментари Харесай

Bloomberg: Путин готви нова офанзива в Украйна, войната може да продължи с години

Почти година след нашествието, която трябваше да продължи седмици, Владимир Путин приготвя нова атака в Украйна , като в същото време приготвя страната си за спор със Съединени американски щати и техните съдружници, който чака да продължи с години, твърди разбор на Блумбърг.

Според публични лица, съветници и други, осведомени със обстановката, Кремъл има за цел да показва, че силите му могат да си възвърнат самодейността след месеци на загуба на позиции, оказвайки напън върху Киев и поддръжниците му да се съгласят на някакъв тип помирение, което да остави Русия да управлява територията, която в този момент окупира.

Дори Путин не може да отхвърли слабостите на армията , която той изграждаше десетилетия, откакто войските му изгубиха повече от половината от първичните си завоевания в Украйна. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични във връзка с непосредствените си упоритости, признавайки, че даже задържането на сегашната фронтова линия би било достижение.

Но Путин остава уверен, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да одобри жертвите - които към този момент са десетки хиляди, повече, в сравнение с в който и да е спор след Втората международна война, съгласно оценки на Съединени американски щати и Европа - ще ѝ разрешат да надделее макар неуспехите до момента.

Подновяването на офанзивата може да стартира още през февруари или март, настояват близки до Кремъл. Коментарите им удостоверяват предизвестията на Украйна и нейните съдружници, че следва нова съветска атака, и допускат, че тя може да стартира преди Киев да получи новообещаните доставки на американски и европейски бойни танкове.

Решителността на Путин предвещава още една смъртоносна ескалация на войната му, до момента в който Киев приготвя нов личен напор за изтласкване на силите му, отхвърляйки всяко преустановяване на огъня, което ще остави Русия да окупира земята му. Руският водач има вяра, че няма друга опция , с изключение на да надделее в спора, който счита за екзистенциален със Съединени американски щати и техните съдружници. Според осведомени още тази пролет е вероятен нов кръг на готовност, защото стопанската система и обществото от ден на ден се подчиняват на потребностите на войната.

" Путин е отчаян от метода, по който се развиват нещата, само че не е подготвен да се откаже от задачите си ", сподели Татяна Становая , създател на R.Politik, компания за политически съвещания. " Това просто значи, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички ".

Служители на американското и европейското разузнаване се съмняват дали Русия разполага с запаси за нова огромна атака , даже откакто предходната есен активизира 300 000 спомагателни бойци. Междувременно съдружниците на Украйна ускоряват доставките на оръжие, като се приготвят да доставят за първи път бронирани машини и съществени бойни танкове , които биха могли да оказват помощ на украинските войски да пробият съветските линии.

Според американски представители обаче бруталните и безмилостни офанзиви на Русия в места като Бахмут , източен град с лимитирана стратегическа стойност, изтощават украинските сили, отклоняват войски и понижават способността на Киев да организира настъпателни интервенции на други места.
След като през лятото и есента светкавични офанзиви на украинските сили пробиха отбранителните ѝ линии, Русия ускори отбраната, употребявайки окопи, танкови клопки и мини, с цел да забави вероятно нахлуване. Публично Кремъл декларира, че към този момент няма проекти за по-голяма готовност.

В по-дългосрочен проект Путин е одобрил проекти за разширение на редиците на армията с близо 50% през идващите няколко години, като разположи нови сили наоколо до Финландия - която е в развой на присъединение към НАТО - и в окупираните райони на Украйна. В учебните заведения и университетите се възвръщат курсове за военно образование, провеждани необятно през руската ера, като подготовката за война от ден на ден прониква в обществото.

Все отново някои детайли на натурализъм по отношение на пагубното показване на армията досега стартират да се промъкват в строго следените държавни медии.

" Досега резултатите бяха ужасяващи, тъй като Русия въобще не беше подготвена ", споделя Сергей Марков, политически съветник, който е в тесни връзки с Кремъл. " Това се трансформира в продължителна война, а Русия към момента не разполага с задоволително жива мощ или съоръжение, с цел да я води ", сподели той.

" Трябва да спрем украинската контраатака и да осуетим напъните на Запада да ни победи, като получи военно преимущество. "
Руските сили не показват дарба да създадат това от първите седмици на нашествието, като през последните шест месеца си върнаха единствено един дребен град и то с голяма цена от жертви. За разлика от тях украинските войски непрекъснато изненадват съдружниците и наблюдаващите с триумфи в отблъскването на нашествениците.

Увереността на Путин в способността на армията му да реализира успех - даже с цената на големи жертви и опустошения - отразява неправилно схващане на уговорката на Запада да отвърне на експанзията му, признават някои вътрешни лица. Съединени американски щати и техните съдружници непрекъснато усилват доставките на оръжие в категории, които в миналото се смятаха за недостъпни.

Въпреки това американски и европейски военни чиновници се притесняват, че спорът скоро може да се трансформира в артилерийски пердах от времето на Първата международна война, при който фронтовата линия значително е в застой - сюжет, който може да се окаже удобен за Русия с нейното по-голямо население и военна промишленост.

В дипломатически проект Русия се пробва да завоюва поддръжници измежду незападните страни с апели за договаряния за преустановяване на огъня. Дори хора, близки до Кремъл, признават, че сега те са безнадеждни, като се има поради настояването на Украйна Русия да изтегли войските си като изискване за всяка договорка.

Минималното, което Кремъл би приел, е краткотрайно помирение, което да остави Русия да управлява територията, която нейните сили държат сега, с цел да завоюва време за възобновяване на силите си. Макар и да не доближава границите на районите , които Путин нелегално анексира през септември, това въпреки всичко би оставило на Русия огромна територия, свързваща регионите, които тя заемаше преди войната. В резултат на това концепцията не се харесва на Киев и неговите съдружници.

" Ако нещо не се промени, ни чака война на безсилие като Първата международна война, която може да продължи дълго, тъй като и двете страни имат вяра, че времето е на тяхна страна ", споделя Андрей Кортунов, началник на учредения от Кремъл Съвет по интернационалните въпроси на Русия.

" Путин е сигурен, че или Западът, или Украйна ще се уморят. "

Поражение при преизбирането през 2024 година на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който оглави обединението в поддръжка на Украйна, може да докара до " по-голяма еластичност " по въпроса във Вашингтон, сподели той.

Въпреки че новата вълна от наказания - по-специално наложеното ограничаване на цените на съветския експорт на нефт - сви приходите на Кремъл, до момента то не е понижило опциите на Путин да финансира войната. Според икономисти Русия към момента има достъп до милиарди запаси в юани, които не са наранени от глобите и могат да оказват помощ за превъзмогване на бюджетния дефицит за интервал от 2-3 години.
Сред съдружниците на Украйна също нарастват опасенията, че спорът ще продължи с години.

" Тази година ще бъде доста, доста мъчно Украйна да изхвърли съветските сили отвред - всеки сантиметър от страната ", съобщи ръководителят на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили на 20 януари след среща на министрите на защитата на Съединени американски щати и съдружниците . " Но считам, че в края на краищата тази война, както и доста други войни в предишното, ще приключи на масата за договаряния. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР