Почти два месеца след като индийското правителство промени статута на

...
Почти два месеца след като индийското правителство промени статута на
Коментари Харесай

Ходовете на Индия в Кашмир пораждат напрежение в район до Китай

Почти два месеца откакто индийското държавно управление промени статута на противоречивия хималайски регион Кашмир, се заражда ново напрежение в Ладакх - отдалечена и живописна част от тази територия, която граничи с Китай.
На 5 август Делхи лиши автономията на следения от Индия Кашмир и го раздели на две централно ръководени територии - Джаму и Кашмир, и Ладакх.

Индия и Пакистан имат искания към популации най-вече с мюсюлмани Кашмир, който е разграничен сред тях, а от три десетилетия бунтовници се бият с индийските сили. След хода, който предприе преди осем седмици, ръководеното от хиндуисти индийско държавно управление изсипа в региона спомагателни войски, които постановиха сурови ограничения за сигурност и информационна обсада.

Напрежение също по този начин от години има в региона Ладакх в Североизточен Кашмир, който е в допълнение разграничен в административно отношение на окръг Лех, обитаем най-вече с будисти, и окръг Каргил, обитаем най-вече с мюсюлмани. Има също по този начин периодически гранични престрелки сред Индия и Китай.

На 31 октомври Делхи публично ще откри директен надзор върху Ладакх, фамозен със своята едва обитаема територия, поразително красиви пейзажи, будистки монаси във високопланински манастири и неуловими снежни леопарди, дебнещи из скалистата околност.

Този ход поражда страхове за бъдещето както на будистката, по този начин и на мюсюлманската общественост, макар че към този момент напрежението е лимитирано до културни и политически разлики, без принуждение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР