Почти 200 души присъстваха на лекция по планинарска безопасност, организцирана

...
Почти 200 души присъстваха на лекция по планинарска безопасност, организцирана
Коментари Харесай

Лекция по планинска безопасност в София

Почти 200 души участваха на лекция по планинарска сигурност, организцирана от Планинска избавителна работа, отряд " София ". Тя е безвъзмездна и има за цел да запознае туристите с методите за безвредно престояване в зимната планина.

София

Как да сме потребни на себе си и по какъв начин да окажем първа помощ на различен при случай в планината са измежду главните тематики на днешната лекция. Тя е предопределена за всички, които подхващат излети или разходки през зимата по планинските скатове.
Тони Стоянов, Началник на Планинска избавителна работа, отряд " София ": " Амбицията ни е да обхванем главните рискове, които крие планината през зимата, и преди този момент несъмнено метеорологията. Времето е един от огромните опасности, с което се сблъскват планинарите. Също по този начин не е за подценяване и лавинната заплаха, която към този момент става все по-рискова за хората, които обитават във високата планина отвън очертанията на курортите. "
За реакция при заплаха от лавини на лекцията беше показано и профилирано обрудване - по този начин наречената лавинна раница, която няко назовават избавителната жилетка на екстримните скиори. Тя е наложителна при прекосяване през лавиноопасен скат.
Константин Стамов, Планинска избавителна работа, отряд " София ": " Ако не дай си Боже, спускайки се по ската, провокира лавина задоволително е да дръпнем спусъка и се получава ето това нещо. "
От Планинската избавителна работа припомнят, че най-важните ограничения за сигурност в планината е екскурзиантът да знае къде и при какви условия отива, да е ревизирал метеорологичната прогноза, да е квалифициран с подобаваща екипировка и постоянно да носи зареден телефон в джоба си. Основните правила за планинска сигурност ще бъдат показани и на процедура - тази събота от 11 часа на хижа " Алеко ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР