Почивните дни дадоха по-скоро вяло начало на предизборната кампания за

...
Почивните дни дадоха по-скоро вяло начало на предизборната кампания за
Коментари Харесай

Най-важното от уикенда: Затягане на ковид мерките, партия на българите в Северна Македония

Почивните дни дадоха по-скоро неенергично начало на предизборната акция за двата вота на 14 ноември - за президент и за парламент. Това се дължи евентуално и на познатата към този момент обстановка, в която следващите изборите ще съвпаднат с следващата коронавирус вълна - като при непросветен урок.

За новата седмица остана да се вземат решение следващото стягане на ограниченията против епидемията, както и интригата с регистрацията на листите на " Демократична България " в Стара Загора. След решението на ЦИК, удостоверило отхвърли на старозагорската РИК да направи регистрацията, тъй като документите са импортирани с електронен автограф, въпросът стигна до Висшия административен съд.

В събота представителят на Централната изборна комисия Цветозар Томов дефинира решението на висшия избирателен орган да не разреши регистрацията на листата на Демократична България в Стара Загора като неуместно, в това число и тъй като 12 други районни изборни комисии са записали листите на обединяването, подадени по същия метод. Томов също по този начин чака след взетото решение от ЦИК за инспекция на регистрациите при предходните избори на 4 април и 11 юли да се открият сходни случаи.

От " Демократична България " пък оповестиха през уикенда, че са внесли тъжба, подписана също с дипломиран електронен автограф (КЕП), в Административен съд - Стара Загора, против отхвърли на локалната РИК да записва листата им. В жалбата са посочени редица погрешни изказвания и са добавени нови елементи по дейностите на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври.
По-важните вести от уикендаЕкспертният съвет разисква стягане на ограниченията в понеделник
Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров привиква в понеделник изключително съвещание на експертния съвет по епидемиология, на което да бъде разисквано стягането на ограниченията, препоръчано от основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Решенията за ограничавания ще се вземат по области, а предложенията ще бъдат разпратени до представителите на бизнеса и браншовите организации, с цел да се вземе обективно решение, сподели Кацаров. Главният здравен контрольор предлага два различни разновидността за противоепидемични ограничения. Единият планува въвеждане на документ за имунизиране, преболедуване или тест за коронавирус за достъп до просветителни, публични, развлекателни, културни, спортни и други обекти. Вторият вид е да се дефинират спомагателни ограничавания в потенциала и да се прекратят избрани действия.
Корабът Vera Su към този момент замърсява водите
Превишения на допустимите правила на замърсители бяха регистрирани от Министерството на околната среда и водите в региона на заседналия край Камен бряг транспортен съд Vera Su, който транспортира карбамид. Пробите са взети на 60 м южно от кораба и от пункт директно до носа и демонстрират увеличено наличие на азотни съединения. За резултатите са известени " Морска администрация " и регионалният координационен щаб. Ден по-рано край кораба се усети мощна миризма на нефтопродукти и беше видяно малко мазно леке, само че до вечерта то се разнесе.
Полицаите със наложителна идентификация
Полицаите ще бъдат задължени да носят персоналния си идентификационен номер и на връхните си облекла. Това планува смяна в директива на Министерство на вътрешните работи, оповестена за публично разискване на уеб страницата на ведомството, заяви " Медиапул ". Причината за предлаганата смяна е, че след полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги предишното лято доста от служителите на реда не можаха да бъдат разпознати, тъй като персоналните им номера не се виждаха под якетата.
Ниска интензивност в гласуването за нови членове на Висш съдебен съвет от съдийската гилдия
След като изборът на двама нови члена на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет се провали в събота, защото броят на гласувалите беше под минималния предел за легитимност, изискващ половината от имащите право на глас 2202-ма съдии, в неделя повторното гласоподаване протича също с ниска интензивност, заяви БНР. Двамата претенденти са варненският арбитър Деян Денев и Марина Михайлова - арбитър във Върховния административен съд. Те ще бъдат определени, в случай че през днешния ден в избора са взели участие една трета от имащите право на глас съдии, или 727.
Партия на българите в Северна Македония
Председателят на фондация " Македония " Виктор Стоянов разгласи в събота в профила си във фейсбук, че фондацията " стартира развой на създаване на политическа партия на българите в районен съд Македония ". В идващите седмици по думите му следва да се образува ядрото и да бъде излъчено управлението на партията, която си слага за цел " българите в Северна Македония да ръководят страната ". На уеб страницата на фондация " Македония " е посочена задачата " българското и македонското общество да станат едно общество в две страни. Да се изградят мостове сред нас във всички сфери на живота - стопански, културни, обществени и публични ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Свят 3 Свят 1 Инфраструктура 2 Свят 3 Свят 1 Енергетика 2 Свят
Идеята на фондацията беше подкрепена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев. БНР цитира думите му по време на срещата на българските медии в Рилския манастир, проведена от Българска телеграфна агенция, че с даденото право по конституция такава партия би била " единственият и верен път, по който българите в Северна Македония би трябвало да пазят дружно и с българската страна своите права ".
Изборите 2 в 1Президентът Радев откри акцията си с поход до Черни връх
Под наслов " Поход за по-справедлива България " президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и членове на инициативния комитет, който ги издигна за втори мандат, започнаха в неделя нанагорнище на Черни връх от хижа " Алеко " във Витоша. С това беше открита публично акцията за преизбирането им. " Избрахме това място, тъй като Щастливеца е от тези българи, които повече от век въодушевяват с родолюбие, гений и смелост. Той е жител на света и родолюбец, народопсихолог, фен на природата и познавач на хубостта ", сподели Радев преди началото на акцията.
Кампанията на проф. Герджиков стартира от Карлово
Издигнатите също от предприемчив комитет и подкрепени от ГЕРБ за президентските избори проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева сервираха цветя на паметника на Васил Левски в Карлово, след което се срещнаха със симпатизанти в локалното читалище. " Тук е родена майка ми. Разбира се, това, че Левски и доста други родолюбиви българи са родени тук, също беше значим мотив, само че най-много спомените ми от детство, когато съм играл в църковния двор и съм поднасял цветя на този монумент ", изясни Герджиков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР