Почитателите на киното най-вероятно си спомнят филма Rain Man“, в

...
Почитателите на киното най-вероятно си спомнят филма Rain Man“, в
Коментари Харесай

Ким Пийк – човекът, който помнеше всичко

Почитателите на киното най-вероятно си спомнят кино лентата „ Rain Man “, в който Дъстин Хофман изиграва един доста забавен и впечатляващ персонаж, роден с аутизъм и невероятната заложба да запомня безусловно всичко в елементи. Аутизмът е заболяване, което към момента не можем да разберем, само че най-малко имаме медицински доказателства, че същата не се предизвиква от ваксини, както мнозина постоянно спекулират, с цел да завоюват някаква гласност. Истинският човек, въодушевил тази история, се назовава Ким Пийк. Неговата заложба и обич към числата може да се забележи незабавно.

Той бързо ще каже какъв брой тъкмо са падналите кибритени клечки по земята, може да помни всичко в изключителни елементи и това е единствено дребна част от неговите качества. Това е един от дребното хора, за които можем да споделим, че се раждат като гении. В мозъкът му липсва връзката сред двете полукълба и колкото повече пораства Ким, толкоз по-интересни качества стартира да показва. На 2-годишна възраст е кадърен да събере повече информация, в сравнение с всеки един човек на зрелост. Разполага с невероятната заложба да чете книги, като огромните му лишават към час и запомня безусловно всичко, което можем да си представим. Една от аргументите е, че може да чете две страници по едно и също време – по една за всяко око.

И както се досещате, Ким прекарва огромна част от времето си в четене, заради простата причина, че му е прелестно и също по този начин за малко време може да се впусне в някои от най-величествените истории, които сме виждали. Не е належащо доста време и той придобива статута на ходеща енциклопедия, като за разлика от Wikipedia, той е доста по-точен и фактологичен, а и мнозина са склонни да повярват точно на него. И освен любопитните обстоятелства са негова пристрастеност, когато попитате Ким за локация, той ще бъде по-добър от всяка една навигация, предоставяйки точна информация за метри, пресечки, около какво ще минете и още доста други. Достатъчно е единствено в миналото да е погледнал картата и към този момент е запечатана в съзнанието му. Една забавна заложба, която този човек има е обвързана с календарите.

Достатъчно е да му предоставите дата от календара и той ще ви каже тъкмо кой ден е бил тогава. Ето за какво и постоянно се забавлявал, споделяйки на аудиторията в кой ден тъкмо е роден и какви са значимите събития, които са се случили в същия ден. Каква е повода Ким в действителност да помни всичко, до което се допре? Учените не са доста сигурни, само че единственото, което могат да предложат е неналичието на тази забавна връзка в мозъка, която явно разрешава всяка една информация да се събира по-бързо и в никакъв случай да не се не помни. Това не значи, че същият човек не може да живее пълноценно, просто извлича редица позитиви и е съумял да трансформира мозъка си в една от най-бързо работещите бази данни в света. И както постоянно се случва, когато човек има една заложба, друга може да бъде отнета. Както знаем, хората с по-слабо зрение имат доста по-развит слух, а при Ким, неговата памет лишава нещо друго – интелектуалното развиване.

Макар и да помни извънредно доста, уменията му в математиката и по-точните науки, са доста слаби. Можем да си представим, че човек, който носи информацията на няколко библиотеки ще унищожи всеки IQ тест, само че в неговия случай, съумява да доближи едвам равнището от 87. Нормалният човек би трябвало да влезе в линията сред 90 и 110. Ким не съумява да се научи да върви до 4-годишна възраст, не знае по какъв начин да закопчва ризата си и постоянно има потребност от помощ, тъй като в някои от главните дейности среща изключителни компликации. Неговият татко – Фран, прекарва доста време в грижа за сина си и му оказва помощ за осъществяването на някои от главните интервенции, в които среща някои особени компликации.

През 1984 година Ким се среща със сценариста Бари Мъроу, който след срещата е толкоз впечатлен, че стартира да написа сюжет за този чудноват и доста друг човек, а в следствие същият филм кара и редица учени да стартират да вършат най-различни проучвания върху индивида. Всеки желае да разбере каква е главната причина за това положение, може ли Ким да добави знанията си и да ги употребява, справяйки се самичък в света, като оказва помощ за развиването на някои от най-хубавите медицински опити. За жал никой не може да помогне и даже да даде рационално пояснение, самият Ким е феномен, с който медицината не може да откри отговор. Въпреки ниското интелектуално равнище, тези, които го познават, биха признали, че същият може да промени живота им в границите на 5 минути. Не са нужни повече.

Един любопитен факт, е че във кино лентата ще забележим по какъв начин основният воин влиза в казино, стартира да брои карти и печели, само че истината е, че Ким в никакъв случай не прави това. Като дребен е прочел книга за казината и напътствие по какъв начин да бъдат разорени, само че считал, че неговото положение скапва цялото наслаждение и няма да бъде етично да влезе и да употребява дарбата си за облаги. Ким умира през 2009 година от сърдечен удар, само че носи със себе си един от най-важните предмети, които в миналото е получил – златният Оскар, който сценаристът му подарява, откакто печели премията.

Снимки: Wikipedia

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР