Почистването на фасовете от улиците и парковете в Дания вече

...
Почистването на фасовете от улиците и парковете в Дания вече
Коментари Харесай

Решение за изхвърлените цигари в Дания: Компаниите ще плащат за почистването на фасовете

Почистването на фасовете от улиците и парковете в Дания към този момент ще е за сметка на компаниите-производители на цигари. Властите оповестиха, че угарките са измежду най-големите замърсители в страната и всяка година за почистването им се отпускат над 32 милиона крони.

Улиците на Копенхаген изобилстват от фасове. Според статистиката четири- пети от общия размер на събраните боклуци в датската столица са изхвърлени цигари. Освен че загрозяват публичните пространства, фасовете се оказват и сериозен финансов проблем. Градските управляващи настояват, че всеки измит фас коства 2 крони.

" Ако би трябвало да съберем всички фасове от земята, в никакъв случай няма да можем си тръгнем от работа ", съобщи Торбен Шьолов, градинар в община Копенхаген.

Според държавното решение тютюневите компании в Дания към този момент ще би трябвало да заделят средства от бюджета си за разчистване на фасовете. Цигарената промишленост не оспорва условието. Напротив, привества търсенето на решения за справяне с казуса.

" Смятам, че е изцяло заслужено ние като производители на тези артикули да поемем някаква отговорност ", добави Тине Даел, изпълнителен шеф на тютюнева компания.

Чрез разнообразни начинания през последните години Дания се пробва да се оправи със замърсяването от фасове. На доста места в градовете бяха конфигурирани пепелници. Освен това на заведенията управляващите гратис раздадоха портативни пепелници, които хората, разхождащи се в региона могат да заемат, условието е да ги връщат.

" Хората последователно научават повече за замърсяването. С сходни ограничения се основава по-добра просвета за справяне с отпадъците ", сподели още Тине Даел.

Цигарените филтри съдържат микропластмаса, токсични химикали и тежки метали. За разграждането на един фас са нужни най-малко 10 години.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР