Почина Виторио Емануеле Савойски, син на Умберто II, последният крал

...
Почина Виторио Емануеле Савойски, син на Умберто II, последният крал
Коментари Харесай

Почина последният италиански принц и първи братовчед на Симеон Сакскобургготски

Почина Виторио Емануеле Савойски, наследник на Умберто II, последният крал на Италия. На 12 февруари той щеше да навърши 87 години. Смъртта е настъпила в Женева.

Съобщението беше направено в записка от „ Кралския дом на Савоя “: " В 7.05 тази заран, 3 февруари 2024 година, Негово кралско височество Виторио Емануеле, херцог на Савоя и принц на Неапол, заобиколен от фамилията си, умря спокойно в Женева. Мястото и датата на погребението ще бъдат обявени допустимо най-скоро. "

Той беше братовчед на Симеон Сакскобургготски. Роден е в Неапол през 1937 година и е единствен наследник на последния италиански крал. Ако Италия се беше върнала към монархията (конституцията го забранява), Виктор Емануил Савойски щеше да бъде крал.

През 1946 година татко му, последният италиански крал Умберто II, брат на българската кралица Йоанна и вуйчо на Симеон Сакскобургготски, емигрира от страната в Португалия. По-късно той се развежда брачната половинка си Мария Жозе Белгийска, която се заселва край Женева с дребния Виктор Емануил. Той остава там до сетните си дни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР