Актьорът от Pee-wee Herman Пол Рубенс почина на 70

...
Почина Пол Рубенс, американският актьор и комик, чийто герой Pee-wee
Коментари Харесай

Почина Пол Рубенс, американският актьор и комик, чийто герой Pee-wee Herman се превърна в културен феномен чрез филми и телевизионни предавания.

Рубенс, на 70 години, почина в неделя вечерта след шестгодишна борба с рака, която не направи публично достояние, каза неговият публицист в изявление.

„Моля, приемете моите извинения, че не станах публично достояние с това, пред което бях изправен през последните шест години“, каза Рубенс в изявление, публикувано заедно с обявяването на смъртта му в понеделник.

„Винаги съм чувствал огромно количество любов и уважение от моите приятели, фенове и поддръжници. Толкова много ви обичах и ми беше приятно да правя изкуство за вас.“

Героят с прекалено тесния си сив костюм, бели масивни мокасини и червена папийонка е най-известен с филма „Голямото приключение на Пи-Уи“ и телевизионния сериал „Къщата за игра на Пи-Уи“.

Рубенс създава Pee-wee, когато е част от импровизиращата група от Лос Анджелис The Groundlings в края на 70-те години.

Шоуто на Pee-wee Herman на живо дебютира в театър в Лос Анджелис, Калифорния в Съединените щати през 1981 г. и има успех както при деца по време на матинета, така и при възрастни в среднощно шоу. HBO ще излъчи шоуто като специално.

Рубенс пренесе Pee-wee на големия екран през 1985 г., Big Adventure на Pee-wee.

Филмът, в който скъпото колело на Пий-уи е откраднато, се твърди, че е базиран на италианската нео-реалистична класика на Виторио Де Сика, Крадецът на велосипеди.

Филмът, режисиран от Тим ​​Бъртън и съсценарист от Фил Хартман от Saturday Night Live, изпрати Pee-wee в национална ескапада. Филмът имаше успех, събра 40 милиона долара и продължи да създава култ заради странната си причудливост.

Последва продължение три години по-късно в по-слабо приетия Big Top Pee-wee, в който Pee-wee иска да се присъедини към цирк.

Героят на Рубенс нямаше да получи друга филмова главна роля до големия празник на Pee-wee от 2016 г. за Netflix. Judd Apatow продуцира възраждането на Pee-wee на голям екран.

Телевизионният му сериал, Pee-wee’s Playhouse, вървеше пет сезона, спечели 22 награди Еми и привлече не само деца, но и възрастни към съботната сутрешна телевизия.

Едновременно глупава, подривна и подкрепяща неконформизма, вселената на Pee-wee беше странно място, населено с неща като говорещо кресло и дружелюбен птеродактил.

Домакинът Pee-wee, който обича тайните думи и обича плодовата салата толкова много, че веднъж се ожени за нея, е склонен към реплики като „Знам, че си, но какво съм аз?“ и „Защо не направиш снимка; ще продължи ли по-дълго?“

Актът беше хит, защото проработи на много нива, въпреки че Рубенс настоява, че това не е бил планът.

„Това е за деца“, каза Рубенс пред Асошиейтед прес през 2010 г. „Хората се опитваха да ме накарат години наред, „Не беше наистина за деца, нали?“ Дори оригиналното шоу беше за деца. Винаги съм се цензурирал, за да е подходящо за деца.

„Цялото нещо беше само интуиция от самото начало“, каза Рубенс пред AP. „Това е всичко, което някога е било и мисля, че винаги [ще] бъде. Колкото и да искат хората да го анализирам и обясня, не мога. Едно, не знам, и второ, не искам да знам, и трето, чувствам, че ще се прокълна, ако знам.“

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР