Почина големият актьор Иван Иванов. Тъжната вест репортер на Lupa.bg

...
Почина големият актьор Иван Иванов. Тъжната вест репортер на Lupa.bg
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Почина големият актьор Иван Иванов

Почина огромният артист Иван Иванов. Тъжната новина кореспондент на Lupa.bg научи пръв от родните медии от негови другари. Черната вест бе доказана и от хора от фамилията му. Той си отиде на 72 години след тежко боледуване.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 година в Асеновград. Завършва колеж по механотехника с ниска тапия, поради която не може да влезе нито география, нито в Школата на Министерство на вътрешните работи в Симеоново, нито право. Известно време е радист на софийското летище. През 1979 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Димитрина Гюрова.



Иван Иванов играе и на сцените на Народен спектакъл за младежта (1979 – 1981) и Военния театър (1981 – 1983), както и във кино студио СИФ (1983).

„ Всичко е обич “ е филмът, който трансформира Иван Иванов в секс знак на българското кино.

Освен Радо от „ Всичко е обич “, той играе и Асен в „ Лавина “ (1982), Вас/Христо в „ Комбина “ (1982) и Траян в „ Мярка за неотклонение “ (1983).

Снима се във филми на режисьори като Борислав Шаралиев („ Борис I “, 1985), Зако Хеския („ Нощем с белите коне “, 1985), Иван Андонов („ Мечтатели “, 1987) и други



Иван Иванов и Янина Кашева във " Всичко е обич " - кино лентата, който ги трансформира в митове

След телевизионния сериал „ Гори, гори огънче “ (1994) артистът издава първата си книга с разкази и стихове – „ Този живот, оня живот “. После идват още две.

От 1980-те години до началото на 21 век. Иванов се занимава с озвучаване на филми и сериали.

Иван Иванов е женен за известната актриса Петя Силянова.

Преди години артистът се изнесе от София и заживя в фамилната къща в пазарджишкото село Оборище. 

Бунтар, мъжага, роден за екран, няма различен артист в българското кино, който да се е трансформирал в кумир след първата си основна роля, като Иван Иванов след „ Всичко е обич “.



С Ваня Цветкова в " Комбина "

Още като студент във ВИТИЗ стартират да канят синеокия красавец за участия в дребни функции. Вече е в трети курс, когато птичето на шанса кацва на рамото му – Борислав Шаралиев го вика на проби за кино лентата „ Всичко е обич “. Това е удар в десетката, тъй като с изключение на хубав и надарен, 27-годишният Иван е и задоволително младолик, с цел да влезе в кожата на 17-годишния си воин Радо. 

През 1979 година Иван Иванов получава Награда за дебют на Съюза на българските кино дейци на XVI ФБИФ Варна, а на идната година отново там обира всички вероятни награди. 



Със брачната половинка Петя Силянова се срещат в първи курс във ВИТИЗ

През последните 10 години артистът избягваше обществените прояви. Той страдаше от онкологично заболяване, което на два пъти пребори, само че загуби гласа си и не можеше да приказва.

През 2015 година артистът получи специфичната Награда на София за извънреден принос в киноизкуството, с която го удостоиха от Международния София филм фест.

Три години по-късно получи почетен " Икар 2018 " за чест и достолепие.

Поклон пред паметта на Иван Иванов!

Lupa.bg изрича съболезнования на фамилията на Иван Иванов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР