Почина Дитрих Матешиц - основател, съсобственик и най-ярката фигура зад

...
Почина Дитрих Матешиц - основател, съсобственик и най-ярката фигура зад
Коментари Харесай

Дитрих Матешиц - геният зад Red Bull отлетя, но ни научи, че граници няма

Почина Дитрих Матешиц - създател, съсобственик и най-ярката фигура зад колоса Red Bull. Той освен сътвори марката, само че и до последно бе основна фигура в развиването му и слагането на насоките, които го трансфораха в световен пазарен водач при енергийните питиета.

Австриецът израства единствено с майка си, която е начална учителка в Санкт Марейн, Австрия. С доста шанс съумява да приключи гимназия. Учи корабостроене, само че след четири семестъра напуща. За да приключи висшето си обучение по бизнес администрация, му трябват 10 години. „ Бях малко изостанал с всичко “, споделя той по-късно.

Работи като продавач в компанията за потребителски артикули Procter & Gamble, когато попада на Krating Daeng по време на пътуванията си в Тайланд - напитката, която след време ще се трансформира в Red Bull.

През 1984 година той основава компанията дружно с откривателя на формулата зад питието, Чалео Ювидя - към днешна дата тайландското семейство има 51% от марката. Докато кофеинът, тауринът и захарта от истинската рецепта се резервират, Матешиц я приспособява към европейските усети и цялостни сока в кенове. Бизнес случката последователно му построява благосъстояние на стойност 25 милиарда $.

Слоганът “Red Bull дава криле ” е фиктивен от негов другар от колежа, който работи в компанията като експерт по асортимент на личен състав. Говори се, че в продължение на година и половина той неведнъж е предложил слогани - над 50, и австриецът все не е бил удовлетворен.

Матешиц е и главната тяга зад обвързването на марката с рискови спортове като сърф, скално гмуркане и планинско колоездене. Издържаше тимове по хокей на лед, футбол и Формула 1. Това беше специфична форма на кръгова стопанска система: облагата от Red Bull му позволяваше да влага обилно в първокачествен спорт. Спортистите от своя страна бяха инфлуенсъри на марката за Red Bull.

 Дитрих Матешиц - Марк Вебер от F1 - тимът на Red Bull

Във Формула 1 тимът на Red Bull победи през 2009, след което няколко години господства конкуренцията със Себастиан Фетел зад кормилото - състезателят е съвсем като доведен наследник за Матешиц. Само преди две седмици предприемачът съумя да види втората поредна международна купа на новата огромна звезда Макс Верстапен.

Във футбола марката е показан от редица сформира по света, отпред с немския Лайпциг и австрийския Залсбург. Една характерност ги сплотява - интензитетът и бързият, атакуващ футбол са условие, което се преследва при всеки от тях.

Лайпциг бързо се откри като един от водещите клубове в Бундеслигата, като се класира втори още при дебюта си през 2016/2017, след което единствено един път е завършвал отвън топ 4. През миналия сезон завоюва първото си огромно отличие, Купата на Германия, а Матешиц се бе обзаложил с президента на " Байерн Мюнхен " Ули Хьонес, че до 2022 баварците ще бъдат изпреварени и в шампионата: " Или вършим нещата добре, или въобще не ги вършим, " сподели той по тематиката пред медиите.

Дори в България Red Bull има своя хвъркат тим - Весо Овчаров, и още сърцати рискови спортисти носят при всяка своя демонстрация аления бик.

Дитрих Матешиц не харесваше да му се бъркат в персоналния живот.

Твърди се, че е заплашвал публицист, който е посетил майка му: „ Няма да го понасям. Докато перфорираната капачка на коляното коства 500 $ в Москва, няма да сте в сигурност. ”

 Дитрих Матешиц, създател на Red Bull и приятелката му Марион Файхтнер

Основателят на Red Bull употребява парите си, с цел да уреди и различен случай на нездравословен медиен интерес: За да е сигурен, че австрийското жълто издание “Seitenblicke ” повече няма да написа за него, Матешиц го купува без доста приказки.

Има един наследник, Марк, от краткотрайна връзка с някогашната ски инструкторка Анита Герхардер. Така и не се дами, въпреки да поддържа дългогодишна връзка с Марион Файхтнер.

Не е като да не е давал изявленията. В тях обаче споделя за бизнеса с питиета или за присъединяване му във Формула 1. Почти не приказва за индивида Матешиц и по тази причина и доста неща ще си остават митове. Не е ясно да вземем за пример дали в действителност е работил единствено от три до четири дни в седмицата, както самичък споделя. Или противоположното - че е можел да бъде открит във компанията си и през уикенда, както се твърди в биографията му„ The Red Bull Story ”. Вярно ли е че фактически е пиел от пет до дванадесет кена Red Bull дневно или това да е било просто PR небивалица?

Колкото и малко да разкриваше за себе си, Матешиц знаеше по какъв начин да презентира Red Bull. Случвало се е да влага една трета от продажбите си в маркетинг и реклама. Нито един пиар трик не му се е коствал прекомерно самоуверен. Например когато накара рисковия спортист Феликс Баумгартнер да скочи от стратосферата през 2012 година, откакто три години по-рано двама бейсджъмпъри починаха, до момента в който правеха същите опити за Red Bull.

Беше победител. Винаги с загар, набола брада, бяла коса, кожено яке. Караше сърф, тренираше с тежести, колекционираше спортни коли и  Дарил Хана, Дитрих Матешиц и Куентин Тарантино самолети, а за бизнес срещи летеше в хеликоптер. Централата на компанията в Залцкамергут - в дребното градче Фушл ам Зее - наподобява като снимачна площадка на филм за Джеймс Бонд: офис комплекс, моделиран във формата на два вулкана – може би замислени и като пирамиди – плюс бронзови бикове, които скачат от постройката. Скромността не значеше нищо за Матешиц.

Днес Red Bull е синоним на енергийна питиета. Матешиц беше не просто милиардер, а държател на империя, която непрестанно разширяваше. Смята се, че има околo 30 дворци, крепости и исторически здания.

Сега бикът го няма. Матешиц умря от рак на 78-годишна възраст. 29-годишният Марк Матешиц е неговият правоприемник, израснал с майка си - също като татко си. Матешиц-младши се счита за вероятният правоприемник на империята на Дитрих.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР