Почина актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол.

...
Почина актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол.
Коментари Харесай

Почина доайенът от филмовия екран Доси Досев

Почина артистът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст.

Тъжната новина заяви Христо Бардуков, основен специалист „ Спорт, демографски и етнически въпроси ” в Община Созопол: „ Созопол и България осиротяха! Напусна ни един популярен артист, добър другар и огромен Човек! Връзките и контактите, които имаше, постоянно ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младежите. Беше един дипломат на щастието и положителното! ”

Доси Досев е умрял след обостряне на язва, от която е страдал дълги години. Актьорът и Бардуков са съседи в остарелия град, видели се единствено преди дни, а непринуденият диалог се въртял към виното, веяния паламуд и хубавите неща в живота.

Доси Досев е роден София на 12 април 1934 година, приключва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов ” през 1955 година Играе в бургаския спектакъл в славния интервал, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори сред 1957 и 1961 година След 3 сезона и функции, които са завладяване в креативната му биография, напуща след разпадането на групата. Част е от състава на Народен спектакъл за младежта София (1961 – 1965) и Театър „ София “, на чиято сцена играе над 4 десетилетия. Снимал се е в близо 70 кино лентата. Сред тях са „ Привързаният балон ”, „ Гибелта на Александър Велики ”, „ Мъже в командировка ”, „ Иван Кондарев ”, „ Масово знамение ”, „ Вик за помощ ”, „ Версенжеторикс ”, „ Пансион за кучета ”, „ Подгряване на вчерашния обед ”, „ Принцът и просякът ”.

Самият той постоянно е казвал, че се усеща повече жител на Созопол и Бургас, в сравнение с София. Носител е на премията „ Златен век - огърлие “ и грамота от 2019 година.

Поклонението пред артиста ще е в Созопол, оповестява БНР. NOVA изрича съболезнования на околните на Доси Досев. 

Поклон пред светлата му памет!

Източник:БГНЕС

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР